култура 11 юни 2018 2018-06-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVJLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3f4d15d8b2a9f50c2aab3cc828919a79675ea082/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31576.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Боряна Стамболиева от „Талантино” с първо място на Национален театрален фестивал

Боряна Стамболиева от театрална студия „Талантино” се завърна с първа награда за главна женска роля от ХХІ Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018”. 

Призът е за моноспектакъла й по документални разкази на Екатерина Томова „Забравена от небето” с режисьор Станимир Карагьозов. 

Престижният конкурс беше журиран от режисьора Мая Вапцарова и писателя-театровед Крум Гергицов, а председател на журито беше проф. Елена Баева, основател на театрален колеж „Любен Гройс”.  

„Вие не сте актриса, а актьорище” – е мотивирала Мая Вапцарова решението си, твърдят свидетели от публиката на конкурса. Заради ролята си на Дафина Боряна Стамболиева вече няколко пъти е сочена за ново явление в театралния свят на страната ни.

Боряна Стамболиева е непрофесионална актриса. За първи път тя излиза на сцена преди няколко години, когато случайно попада в театрална формация „Талантино”. Успехът идва много скоро, като получава награда от театралния фестивал в Драганово за първата изпълнена от нея роля. Любопитното е, че тогава Боряна взима награда за главна мъжка роля в спектакъла „Михал Мишкоед”.

„Забравена от небето” е първият й моноспектакъл. Премиерата му се състоя в края на 2017 година в Кукления театър в Бургас, като залата беше разпродадена две седмици преди спектакъла. Оттогава до днес, само за половин година, спектакълът е игран няколко пъти в Бургас, в Стара Загора, в София на сцената на Руски културно-информационен център и др. На 18-ти предстои Боряна Стамболиева да излезе на сцената на театър „Сълза и смях” – София.


„Забравена от небето” е пиеса по документални разкази от родопския край, които Екатерина Томова е събрала в сборника „Забравените от небето”. В текста героинята разкрива пред публиката съществена част от философията на самотните старци, приели смъртта като нещо естествено и неизбежно. С разказа за живота си Дафина отделя душата си от тялото, доказвайки колко незначителна и краткотрайна е материята. Душата остава след нея, важното е да намериш нещо, в което тя да продължи да съществува на този свят на живите. И в това е драмата – в какво да оставиш душата си, така че тя да остане и след теб след смъртта.


Коментари

култура ...


региони ...


различно ...