различно 24 май 2018 2018-05-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalpLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9038f407144a56480ce9f5fbd54856c9190b427e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31413.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Петър Бодуров: Всеки трябва да може да търси, получава, създава и разпространява информация с критична към управлението насоченост

Бургазлията д-р Петър Бодуров е част от екипа, който пета шеста година пише проект за нова конституция на страната. Наскоро той и негови колеги представиха разработката си на национална конференция, посветена на свободата на словото и медиите.

Преди време  стана ясно, че вие и екип от съмишленици пишете проект за нова Конституция на България. Научихме, че като представители на този екип вие и още един бургазлия сте взели участие в национална конференция, посветена на медийната сигурност…
С какво точно вашето предложение за конституция би променило ситуацията с медиите в страната?

И този път, както и първия път, организатори на националната конференция бяха Исторически факултет на СУ „Климент Охридски“, Балкански институт за стратегически прогнози и управление на риска, Институт за икономика и международни отношения, СБЖ…

Но защо канят и вас? С какво ги впечатлявате?

Те ни забелязаха още на първата конференция. Тогава представихме нашия проект за нова конституция и аз специално взех отношение за храните. Този път говорихме за медиите, сигурността, опитомяването на медиите и пазарната диктатура на медиите. 

Чл.43 ал.1 в досегашната конституция пише „Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

В ал.6 пише „Спирането и конфискацията на печатно издание или друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционния ред“

Е, тези текстове звучат много добре. Какво толкова искате да промените в тях?

В нашия проект ние добавяме в ал. 2 „Печатът и другите средства за масова информация не могат да се използват за накърняване на доброто име на другиго и да призовават за насилствена промяна на конституционния ред, за разпалване на вражда  и насилие над личността.

В ал. 3 добавяме „Печатните средства и други средства за масова информация не могат да се използват като средство за негативни, манипулативни средства за психологическо въздействие.

Кой ще решава и преценя кои публикации са манипулативни или негативни?

Конституционият съд. Ще трябва да се самосезира. СЕМ има пълномощия само за електронните медии. На тази конференция имаше и техен представител.

Конституционният съд може да се самосезира, защото имат все пак 15 съдии.

Добавяме и 4 ал. „Правото да се разпространяват в печата и другите средства за масова информация не само информации, които намират благоприятен прием, но също и такива с критична насоченост, е гарантирано от Конституцията

Това го няма в момента. Сега напънеш ли се да критикуваш властта и си отиваш.Председателката на Съюза на българските журналисти това сподели. Журналистите ги преследват заради истината. Разказа за уволнения, преследване и обвинения на журналисти. И беше подкрепена.

Добяваме към ал. 6 „Спирането и конфискацията на печатно издание може да се извърши за публикации срещу официалния език, официалната религия ,суверенитета и териториалната цялост на Република България.

И ал. 7 „ Не се разрешава разходването на бюджетни средства за печата и други средства за масова информация с изключение на Държавен вестник, БНТ и БНР.

Предлагате държавата да не налива пари в определени близки до управлението медии, така ли?

Аз искам да питам кой спонсорира излъчването на радиото на БТв в ефира на общинското радио?

Най-вероятно БТВ заплаща за ползването на програмно време…защо искате да знаете точно това?

Общинското радио нали се издържа от нас жителите на общината, от нашите данъци. Нали затова е общинско радио.Аз не казвам ,че това е нередно. Нека някой ми отговори. През целия ден слушам частна програма през общинското радио. Затова вкарваме тази ал.7. Не се разрешава публичен ресурс за частна медия.

Но щом казвате „А“, трябва във вашия проект да кажете и „Б“ и да не разрешавате на обществени медии, издържани с пари на данъкоплатците да отнемат дял от рекламния пазар. Не мислите ли да спрете излъчването на платени реклами по обществените медии?

Естествено. Това е хубаво предложение и ще го добавим в нашия проект. Признавам, че сме го пропуснали. Щом ще има рестрикции за едните, ще има и за другите. Естествено. Това предложение обещавам, че ще го вкараме в нашия проект.

Всеки има право свободно да се изразява според чл 41 ал1 по старата конституция, но ние добавяме „Да търси, получава, създава и разпространява информация с критична към управлението насоченост“ Това трябва да се упомене изрично в конституцията. 

Това е демокрацията.

А какво става изобщо с проекта за нова конституция? Кога очаквате, че ще бъде готов докрай?

Доближаваме се до финала. Много е трудно. Изпитваме огромна трудност с изготвянето на проекта вече пет шест години. Трябва да се стиковат всички гледни точки, всички предложения. Има и постоянно нови допълнения. Между нас има хора с най-различни убеждения и потенциал. Освен това…трябва да бъдат обсъдени текстовете в цялата страна. Аз самият обикалям из цялата страна и винаги говорим пред пълни зали. Цяла България я обикаляме на кръст. Търсят ни от различни партии дори.

В проекта ни за конституция говорим за всичко, дори за състава на Народното събрание. Говорим за това защо депутатите трябва да бъдат точно 120 с целогодишна дейност и 240 само по време на сесии. Сега и моят приятел проф. Божидар Димитров и той казва да са 120 души, ама защо иска точно толкова. Колко време ще заседават. А ние предлагаме народните представители да получават не повече от две средни работни заплати. Ако променим състава на Народното събрание и депутатите се събират само за сесии, всеки от тях ще си работи своята работа, а ще му се плащат само командировките. Този вариант е най-приемлив за нас.

Кой плати на първите депутати на Оборище? Кой им даде пари? Никой, нали. Отидоха, свикаха Великото народно събрание, после се събраха във Велико Търново , започнаха да създават новата българска държава. Ако искат да работят на ползу роду, ще се отрекат от някои неща.

Не може българите да се гърчат, а в София да се харчат толкова излишни пари. Затова говорим за промяна и на начините на заплащане. От президента до последния българин.

Смятам, че скоро ще бъдем готови с нашия проект за конституция. Ще поискаме свикване на Велико народно събрание. Изчерпа се системата.

На тази конференция пак стреснах участниците с моето предложение да се смени столицата.  Пак предложих Велико Търново да е столица. Очаквам голяма съпротива, но държа висшите администрации да бъдат във Велико Търново. Ние правим проекта си на базата на Търновската конституция. Без риск няма да стане.

автор: Красимир Калудов

още по темата за проекта за новата конституция можете да четете ТУК
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...