различно 22 сеп. 2017 2017-09-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHREIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--313cabaca4ca0ec37b3ed3f7a2d4a2145d06bdf1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28978.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургазлия и негови съмишленици се канят да преместят столицата във Велико Търново в свой проект за нова Конституция

Екип от експерти и специалисти в най-различни обществени сфери е на път да създаде нова конституция на България. Участник в този вече шестгодишен процес сподели пред „Бургаски репортер“ детайли от проекта за нов основен закон, който може да срути сегашната политическа система. Разположете се удобно и се дръжте здраво за стола, защото бургазлията д-р Петър Бодуров ще ви разтърси здраво навръх Деня на независимостта с идеите си за радикални и болезнени промени. 

Самата новина, че някой е започнал да пише нова Конституция на България поражда твърде много въпроси. Един от тях е по своя дух новият текст до кой предходен основен закон се доближава? До Търновската конституция, до Димитровската конституция или до настоящата, приета в началото на деветдесетте години?

До Търновската. В основата на нашия вариант стои Търновската конституция, тя е базата.

Нали си представяте, че вие посягате към нещо сакрално в нашата история. За времето си тя е била изключително напредничава и означава много за всеки българин…

През 1989 год. демократите говореха, че ще правят промени на основата на Търновската конституция. В нея е имало много повече демокрация, отколкото предполагаме.

Може ли духът на конституция, написана преди повече от един век, да е още жив, а законите в нея да са приложими и днес?

Може. Ще ви дам едни пример за закон, който е много важен за България. Между другото Слави Трифонов проведе референдум, но лично му казах, че не трябва да включва в него шест въпроса, а един и той да бъде „Подкрепяте ли свикването на Велико народно събрание и промяна в българската конституция“  . Наистина смятам, че се нуждаем от съвършено нов основен закон, който да изключи всички парадокси, които сега съществуват в действащата конституция. 

Нали си спомняте ,че 39 депутати протестираха, провеждаха гладна стачка ,не подписаха приемането  на  действащия сега основен закон. Наричаха ги „сини мравки“, но всъщност бяха истинските демократи. Ние залагаме и техните идеи в нашия проект.

Кои са тези идеи?

Първата идея беше депутатите в Народното събрание да не бъдат 240, а 120. На базата на Търновската конституция да се събират два пъти в годината по три месеца, да не бъдат постоянно платени и през останалото време да си работят своите професии.  Така е било тогава. Да им се заплаща, когато са в сесия за командировки, за храна ,за пътуване и прочие. През останалото време българският народ да не им тегли тоя товар, а те да говорят на българите, че няма пари.

Кога решихте да се заемете с този труд?

Пред около пет шест години.  Този проект за изменение и допълнение на Конституцията на Република българя обединява зад себе си доста хора. Професори, експерти, специалисти. Всички тези, които работеха и продължават да работят, го правят от сърце и душа.

А присмех към усилията ви имаше ли?

Ще бъда откровен. В началото казваха за мен ,че съм откачен ,че съм луд. Аз бях първият човек, който заговори за Велико народно събрание…

..но нали имаше такова през 1990 год?

Говоря за времето след тези години. Има прекалено много проблеми. Ние не можем да променим състава на депутатите. Не можем да променяме това ,как да работи Народното събрание…

..извинете, че ви прекъсвам, но как 240 народни представители ще гласуват 120 от тях да си отидат? Защо мислите, че това е възможно?

Затова трябва да се свика Велико народно събрание.Трите пътя за такава промяна са ясни.  Първо президентът има право да инициира референдум за свикване на Велико народно събрание.  Второ, депутатите от обикновеното Народно събрание могат да решат това да се случи, но това няма да стане никога и трето, народът да излезе на улицата и да поиска Велико народно събрание. 

Проектът ни е почти завършен. Ако президентът Радев приеме най-реалния вариант  да инициира такъв референдум, ние ще му предоставим нашия проект. Ако не приеме, ще търсим останалите начини.

Когато сте готови с проекта си напълно и започнете да го представяте, бихте ли приели допълнения и други предложения?

Да. В никакъв случай не се смятаме за съвършени.  Готови сме да приемем поправки, но все пак зависи от самите предложения.  

А колко от текстовете от Търновската конституция са намерили място във вашия проект?

Приблизително около 50%. Но ние не сме Княжество или царство. Работим по проект за съвремието,но наистина поне 50% от текстовете в Търновската конституция  са работещи. Ето, например как е решен въпросът с територията на България. Това го решава само Велико народно събрание.  Въпросът с природните богатства на България. Това е застъпено още преди повече от век.

Е, ако вашият проект бъде приет по някакъв чудодеен начин, няма ли тогава да се наложи някои внезапно забогатели българи да се разделят с част от придобитото, което са получили именно заради природните богатства на страната?

Естествено, че ще попаднат под ударите на закона.  Всичко ще се промени, щом се промени съдебната система. Това в момента, което се говори за реформа в съдебната система, това са някакви издънки, които не искам да коментирам изобщо.

Ние предлагаме всичко в тази система да бъде ИЗБИРАНО.  Предлагаме и сериозна промяна в закона за политическите партии. 

Защо сте против назначенията?

А къде в белите държави си назначават губернаторите?  Избират ги, нали.  Не може да има демокрация с партийни назначения.

Има ли хора от вашия екип, които работят и живеят в чужбина?

Има, да.  Те са готови дори да се върнат, ако се промени основния закон. Те са преуспяващи в своята работа, но биха се върнали, защото не са лишени от родолюбие.  Били са принудени да напуснат България, но мислят за нея.

Как ще приемете логичните български реакции, че вие искате да промените основния закон, за да получите парче от баницата?

Не. Няма как. Гарантирам за екипа, гарантирам за себе си. Ако целта ми беше да режа и раздавам баницата, досега щях да имам едно от големите парчета.  Доказал съм, че това не ме интересува.

След толкова преживени разочарования защо продължавате наивно да смятате, че нещата могат да се променят?

Защото аз и хората, които работим по новата конституция, по редица нови закони, ние се базираме на принципите на възрожденците, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Захари Стоянов, на Иван Арабджията, на обикновените хора ,които направиха Априлското въстание, а не на онези изтънчените, които бяха във Франция, които бяха по чужбина, докато народът си проля кръвта.

Но след това точно умните, богатите  и състоятелните хора са поели нещата в свои ръце..

Тук искам да отбележа нещо, което рядко се обсъжда. Свикаха в Оборище Велико народно събрание и затова на никой нищо не беше платено. Ние и сега разчитаме на преуспели хора, но успели чрез труда си, чрез ума си, а не чрез кражби.

Значи във вашия екип признавате, че чорбаджия не винаги означава изедник?

Напротив. Ще припомня нещо, изречено от Левски.  „Богатий с парите, бедний с труда“. Такова обединение искаме, кой с каквото може. Когато Левски е обикалял и з страната, за да прави революционни комитети, той се е осланял на много богати хора ,които са му помагали. Така и ние разчитаме на богатите ни сънародници.

Да се върнем към вашия проект за нова конституция. В завършен ви колко страници ще бъде?

Още не е завършено, но предполагам, че ще стигне до около седемдесет страници. 

А когато документът е готов, като последен опит, бихте ли го представил на премиера Бойко Борисов и да поискате подкрепа от него, като от лидер на управляващата партия, да помогне за приемането на новата конституция?

Никога. Никога. Никога няма да се съглася нашият проект за Конституция да отиде в ръцете на хора, които съсипаха България и които трябва да бъдат съдени за това.

А от други партии ще потърсите ли съдействие?

Има хора в партиите, които ще потърсим, но като хора, като личности, като професионалсти в техните области, а не като партийци. БСП също е една от виновните партии. Сещам се за едни думи на академик Сендов. Той каза „Всички вкупом съгрешихме, всички трябва да се поправим“ А те грешат, но не се поправят. Сменят си козината ,но нрава си не.  Нито една от тези партии не го прави.

Вашата конституция кого ще стимулира и подкрепя повече. Мислещите, предприемчивите или онези, които очакват държавата да им даде нещо?

Проектът за конституция стимулира мислещите и предприемчивите. Ще  се позова на едно изследване, което направи проф. Антоанета Христова и дори ми звъннаха от БТВ и ми казаха, че 58% от българите искат Велико народно събрание

Обикалям с този проект из цялата стана. В началото ми казваха, че съм луд, а сега вече мнозина вярват в този проект. Идеята за Велико народно събрание се възприема все повече.

Е, нали Вазов казва „Лудите, лудите, те да са живи“…а относно приемането на идеята ви. Смятате ли, че останалите 42% всъщност не разбират какво им предлагате?

Ще им стане ясно и ще се убедят. Ще ми кажа по какъв начин. Ние неслучайно залагаме промяна на данъчната система. Ще ви спомена един закон за корпоративния данък. Всички фирми, които работят на територията на Бургас, ще си плащат данъците в Бургас.Или в Камено. Тогава правителството няма да се перчи, че е дало пари от бюджета за някоя община. Централизираната система , против която още през 90-те години говорехме като седесари, че трябва да се премахне, днес тя е по-силна от всякога. 

Ако вашата идея се реализира, големият данъкоплатец ЛУКОЙЛ ще плаща данъците си в община Камено, а не в София…така ли?

Естествено. Много близко е до мозъка. Когато кажа тези неща по време на срещи в страната и обикновените хора веднага разбират какво им предлагаме с нашия проект. И друго. Подземните и надземните богатства. България не може да се превръща в кариера за добив на камъни, някакви момченца да богатеят, да крадат богатствата, а в същото време пенсионерите да мизерстват. Ние залагаме на много важно правило. Средномесечната пенсия, средномесечната заплата да не бъде по-ниска от тези в ЕС. За какво сме му членове…

А пари откъде за всички тези равни на ЕС заплати и пенсии?

Парите ще дойдат след възраждането на икономиката и на селското стопанство. Ще бъдат болезнени реформи, но в крайна сметка българинът трябва да изохка много здраво, за да тръгне напред. Не може да продължава да хленчи и да обвинява други държави, че са му виновни. Да, има международни заговори на Великите сили, но те са улеснени тук отвътре. 

Вашият проект повтаря ли приказката за Неволята, т.е че сами трябва да си помогнем и сами да решим проблемите?

Да, това е. Ние можем да разчитаме на чужда помощ, но най-вече на себе си и да не плюем в стария кладенец, докато копаем нов.

Кога ще обявите официално проекта си за нова конституция?

Когато настъпи такава ситуация в страната.

Планирате ли когато е окончателно готов, да го обявите и да кажете „Ето го, който иска, да ни последва!!!“

Да, но без да търсим нов месия. Досега всички месии за България излязоха лъжци. Затова няма да викаме Неволята. Запрятаме ръкавите и свикваме Велико народно събрание, както са го направили възрожденците.

Но нали в това ваше Велико народно събрание може пак да отидат същите политици, които в момента са в Народното събрание. Какъв е тогава смисълът? Има ли филтър?

Филтърът е мажоритарният избор. Велико народно събрание се избира чрез мажоритарен вот и в него политическите партии не играят.  Българинът избира. Тогава трябва да си отвори очите. 

А готови ли сте за вариант, в който вашият проект няма да бъде приет и няма да получи подкрепата на мнозинството българи?

Да, готови сме на такъв вариант. Но сме убедени, че рано или късно ще се случи. Тази политическа класа в момента е проклятие за българския народ.

Но тя е представителна извадка на българския народ. И вие и аз сме представени в парламента точно от тези депутати. Те не са паднали от небето…

Самите избори са нереални.

Президентът Петър Стоянов веднъж ми беше казал, че „Когато отвратените се отдръпнат и не гласуват, тогава отвратителните управляват“. Задължително ли ще е гласуването във вашия проект?

Не, не е нормално да бъде задължително, но не бива да е под 50%. Изборите ще бъдат валидни с резултат  50% + 1%. Не може както сега да са гласували 20% от гласоподавателите и да определят съдбата на всички останали. Сметнете Бойко Борисов с колко процента управлява. С 18-19%

Симеон Сакскобурготски беше“на косъм“ от 50+1 %, но НДСВ се сгромоляса…

Царят промени политическата и икономическата система, но смятам, че не беше готов да влезе в политиката. Нямаше подходящите хора. Той е монарх, а се съгласи да стане министър-председател. Това беше първата лъжа. Хората го приемаха като цар, а не като премиер. В Бургас му казах, че тези около него са мошеници. Кандидат царедворците му го закопаха. 

Има ли българи в чужбина, които могат да ви помогнат да реализирате този проект за нов основен закон?

Има в чужбина. Има и такива хора от сегашните политици във всички партии. Не съм привърженик на това, че всички са маскари. Това не е вярно. 

И от ДПС ли?

Да, в това число и ДПС. Ако трябва да направим най-сетне нещо за България, трябва да спрем делението. Целият свят е устроен така. Колкото и да не обичам САЩ, при тях всички националности са обединени и са единни около националните си въпроси. Защо ние в малка България да не сме обединени? Не можем да продължаваме повече така.

А как разглеждате вероизповеданията във вашия проект?

Всички ще се развиват свободно, без сектите. Официална регистрация не може да се дава на секти, които имат неясно финансиране и които проповядват омраза, самоубийства и прочие. Източното православие няма да е традиционно изповедание, както пише в сегашната  конституция, а официална религия. Както е в Гърция, например. Сърбия няма да коментирам заради една аномалия, заради премиерката им.  Нерегламентираните секти сеят омраза и разделение. 

Предвиждате православието да е основна религия…а останалите?

Мюсюлманите ще си изповядват вярата, но финансирането им няма да е отвън. Държавата ще го финансира, както и православието. В Княжество България е било така. Църквата е отделена от държавата, но и при великите ни царе преди това патриархът е стоял от дясната страна на царя. 

Икономика, съдебна реформа, избирателна система, религията, а как разглеждате образованието?

Образованието в нашия проект ще е задължително до 18 години. Държавата ще го гарантира. Не може да продължава тази аномалия. До 7 класа безплатни учебници, а след това родителите плащат. Не може конституцията да казва, че образованието е задължително, а всеки се спасява по единично. Нашият проект поставя българския учител на централно място.  Връща му ролята. Това е истината. Същото важи и за здравеопазването. Не може да разчитаме на здравната каса, а в нея има дупка от половин милиард лева. Крадат се парите. Тези неща трябва да спрат. Казват, че в България няма пари.

Нашият екип смята ,че месечната заплата на един народен представител трябва да бъде колкото средната заплата в България. Тогава ще останат само истински родолюбци в Парламента.

Има ли във вашия екип, който пише този проект,  настоящи депутати?

Не.

А бивши депутати?

Не. 

А как познавате законодателната материя? Не може да импровизирате с нещо толкова важно, нали?

Имаме юристи, които са наясно с тези теми. Затова сме екип. Имаме специалисти във всяка област. Пишем този проект вече шест години. Съобразили сме всичко с мнението на професионалисти практици.

А не ви ли смущава това ,че в българския парламент народни представители защитават интересите на Русия, на САЩ, на Турция или на други държави?

Парадокс. Това е безумно. А Левски нали е искал чиста и свята република и всички в нея да са равни. И в Търновската конституция гарантираше това равенство. За мен случилото се на 10 ноември 1989 год. беше една лъжа. Кои са в моменти на власт. Бивши комунисти. Бойко Борисов, Цецка Цачева, Корнелия Нинова? Какви са те? Комунизмът не си е отишъл.

А вашата конституция слага ли крайна комунизма?

Да, слага край, ако се приеме. Край не само на комунизма, но и на всички уродливи явления в политиката. 

А с нея ще имаме ли проблеми с ЕС?

Не, ще имаме проблеми само с бюрокрацията в ЕС. С останалите истински европейски лидери няма да имаме проблеми.И сега има такива хора. Ще бъдем като Полша или Чехия. Ние предлагаме европейска конституция на България.

Как да нарека вашата конституция? Революция на основния закон или еволюция? Надграждате или режете и корен?

Режем до корените. 

Това упражнение с рязането го правим постоянно и нищо не се получава. Защо мислите, че с вас ще се получи?

Търновската конституция е една успешна конституция. Не може да се казва за нея, че не е успяла. Променила е тотално всичко, още със събранието в Оборище преди това, после със събранието във Велико Търново.

А къде ще проведете Великото народно събрание?

Един виден българин, Игнат Раденков, предложи Великото народно събрание да се проведе във Велико Търново. Ще ви кажа защо. В нашия проект в първи член, алинея първа пише…

„България е република с парламентарно управление. Столица е Велико Търново“

Нали знаете, че един милион държавни чиновници няма да ви подкрепят. Нито един софиянец няма да ви подкрепи?

В САЩ много от институциите са в Ню Йорк, но столица е Вашингтон, нали. Още Ванга ми беше казала през 1993 год, за първи път го споделям пред журналист, „Ако не се върне столицата във Велико Търново, Българи няма да се оправи“

Това, което искате, е голям шок, осъзнавате ли го?

Какво пречи във Велико Търново да е Президентството, Министерски съвет, а министерствата да бъдат в София, в Пловдив, в Бургас, например.

Удряме централизацията и тогава няма да има такава голяма административна тежест.

автор: Красимир Калудов

на снимката- д-р Петър Бодуров държи почти завършения проект за нова конституция
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...