култура 16 май 2018 2018-05-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0ZLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4fb817ad8ac413cd69e7d1bd19693121cc15681b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31324.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Филм разказва за младите таланти на Бургас

Филмът „Разкази за шанса и таланта“ ще бъде представен в Бургас.

Автор на видеото е Мартина Чачевска от Фондация „Шанс за децата на България“. Документалният филм е с продължителност 29 минути и отразява живота и работата на деца и младежи от Центъра за млади таланти в Бургас.

Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се предоставят на младите хора.

Създаването на Център за даровити деца в родния ѝ град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да направи по нещо за страната си. Заедно с няколко свои съученици и приятели от английската гимназия тя решава да създаде национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас. Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

Премиерата ще се състои на 21 май в Гранд хотел и СПА „Приморец“, когато Центърът за млади таланти в Бургас и фондация „Шанс за децата на България“ официално ще отличат най-успешните даровити деца с програмата си „Награди, стипендии и отличия“, наградени ще бъдат и финалистите от I-вия математически турнир за Бургас и региона за деца в предучилищна възраст „Многознайко“, отново организиран от Фондацията. 

Осмото издание на церемонията по награждаването ще се състои в навечерието на Годишния празник на таланта и гостите ще имат възможността да видят и авторското модно ревю - „С дъх на лято“ на талантливите момичета от проекта по моден дизайн с ръководител известната бургаска дизайнерка - Мария Танева, както и Годишна изложба на участниците в проектите по изобразително изкуство – „Мога и обичам“, с ръководител Таня Стоянова.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...