култура 14 май 2018 2018-05-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlZKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--be675a0aa03809fa348959e759a04be08c20e945/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31299.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Каменният манастир "Св. Никола" - свято място, вкопано в скалите

Странджа е планина, събрала в „пазвата” си много история, тайнства, мистика и легенди, предавани векове наред. 

Едно от малко познатите места, които са запазени и до днес, е каменният манастир „Св. Никола”, намиращ се край град Къйъкьой в Турция (някогашният град Мидия). Само на няколко метра от брега на Черно море и съвсем близо до българо-турската граница това свято място сякаш е застинало във времето. Неслучайно през годините то е предизвиквало интереса на неедин учен. 

Манастирът е бил създаден през 5-6 век, издялан направо в скалите. Днес той е обявен за паметник на културата. 

Построен е през времето на император Юстиниан (VІ в), в зората на християнството. В притвора му има погребална камера, където са били гробовете на монаси.

Запазена е и частта с аязмото, около което е изградена ранно християнска кръщелня – баптистерий.

Макар да е в лошо състояние и към днешна дата манастирът да не се стопанисва, все още са запазени скалните релефи и цялата орнаментика, която е характерна за Ранна Византия. Представено е и дървото на живота, изработено в стилизиран стил, характерен за периода 5-6 в. 

В манастира е запазен и синтрона, в който са сядали висшестоящи фигури от духовенството – епископи и архиепископи. В централната част на синтрона има улей, по който се е стичало миро. Според друго предположение там се е освещавала вода, а пред самия синтрон е имало олтарна маса.

„ В предната част на манастира се намира църквата, с преграда в абсидата и притвор. А в задната част са монашеските килии. Предполага се, че едната е магерница - част от кухнята в манастирския комплекс.”, разказа археологът Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец. 

Първоначално светата обител е била изградена на три нива направо в скалата, след което в продължение на стотици години е доизграждана със строителни материали. Манастирът е функционирал чак до началото на 19 в.

Изследователите на византийското изкуство смятат манастира за много важен, защото почти няма друг оцелял в европейската част на Византия, за който да е сигурно, че е построен преди иконоборския период.

С историята на каменния манастир „Св. Никола” се запознаха служители на няколко български общини – Созопол, Приморско, Царево, които бяха на посещение в Турция. В инфотура се включиха още представители на туристическия бранш и журналисти. Посещението им в южната съседка беше част от проекта “Съвместна инициатива за промоция на трансграничния регион България – Турция като атрактивна туристическа дестинация”, реализиран от Бургаска Регионална Туристическа Асоциация.

Автор: Марина Костова







Коментари

култура ...


региони ...


различно ...