култура 11 май 2018 2018-05-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdU5KIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--94b5f4f26e5d539a1c0fcb91c87c7b87826fa18b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31275.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Художникът Митко Иванов: Вярвам, че сроковете в договорите трябва да се спазват

Митко Иванов е председател на Дружеството на бургаските художници и част от екипа творци, който е готов да възстанови паното върху фасадата на Професионалната гимназия по строителство в Бургас, позната на поколения бургазлии като Строителния техникум. Потърсихме го по повод на появилите се информации за тежки спорове и непреодолими различия с автора на творбата, породени от претенции за...претенции за пари. Основната причина да поискаме този разговор с г-н Иванов беше това дали реставрацията ще продължи или ще бъде спряна. Както винаги събеседникът ни беше максимално откровен.

След тези спорове около възстановяването на паното на Професионалната гимназия по строителство влиза ли това добро намерение в задънена улица?

Не виждам основание да мислим, че е в задънена улица. Доколкото чух решението на директора на това уважавано учебно заведение, работата трябва да продължи. Дружеството на бургаските художници е на същото мнение.  Ние като изпълнители на това, което ни възложи училището, смятаме, че работата трябва да продължи.

Майсторите, които вие сте избрали, ще продължат да възстановяват паното, така ли?

В преговорите ни с автора, държа да подчертая, че г-н Енчо Рачев е бил държан в течение за абсолютно всяка една стъпка. В няколкомесечните ни разговори бяхме достигнали до пълно съгласие. Секторите, които са напълно унищожени, са някъде около 3-4 кв. м., но в процеса на обработка може да нараснат до 7-8 кв. м., което е напълно допустимо. Разбрахме се авторът  с посочените от него специалисти да възстанови точно тези сектори, а голямата част от паното, която е разпукана, „подкожушена“, преценихме ,че аз и още един двама членове на дружеството , с двама помагачи можем да възстановим, консервираме, реставрираме и да тя да издържи още много години.

Но тази добра инициатива, подкрепена от толкова много хора , е затрупана от спорове за пари. Преодолими ли са различията?

Абсолютно, да. Тези разговори за пари, както вие се изразявате, или всички недоразумения около сключването на договора, те се появиха само от едната страна. Само от страната на автора. И тези претенции се появиха след сключването на договора. Не говорим за два или три месеца, а за близо половин година разговори. Трябваше тогава всички тези претенции да бъдат поставени на масата и включени в ясни правила и регламенти. Не виждам логика в това да сме мълчали през цялото време, а след сключване на договора да поставяме на масата претенциите си и то ултимативно.

Но идеята за реставрация на един културен символ потъва в пазарлъци.  Оттук насетне няма ли да бъдете доста по-предпазливи, ако някой ви помоли да реставрирате подобни творби, чиито автори са живи и здрави?

При всички положения ще бъдем по-предпазливи. Аз дори си позволих да кажа на автора. „Енчо, ти като автор на много произведения и аз като председател на Дружеството на художниците заявихме, че с този проект поставяме началото на едно обгрижване и възстановяване на паметниците от времето на комунизма, защото независимо от политическите убеждения, всички те са част от едно културно наследство, което също трябва да бъде съхранено и обгрижено. Зададох този въпрос „Това ли ще бъде първият опит? Това ли ще бъде началото?"
Така всичко може да се взриви. С тези претенции, които се появяват сега ,толкова късно.


И сега накъде?

Решението на ръководството на гимназията по строителство и нашето решение като дружество е работата по възстановяването на паното да продължи. Имаме и договор, нека не забравяме. А в него освен суми от левове има и срокове. Нашето убеждение е, че сроковете в договорите трябва да се спазват, а те стават все по-притеснително кратки.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...