култура 07 май 2018 2018-05-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmRjIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--012f1337dcbf9c51f6d4edf0017a119c70905950/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31236.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мария Бенчева: Новите технологии привличат младите хора в библиотеката

Мария Бенчева е директор на Регионална библиотека "П.К. Яворов" в Бургас, която тази година ще отбележи своя 130-ти рожден ден. В тази връзка разговаряме с директора на институцията, за да разберем как традициите и иновациите вървят ръка за ръка в работата на библиотекарите и как все повече млади хора стават  приятели на библиотеката. 

- Г-жо Бенчева, регионална библиотека „П.К. Яворов” – Бургас тази година отбелязва 130-годишнина. Много или малко е това време за такава институция и как се е променила библиотеката през годините?
 
 
- Не знам дали е много или малко, но това е един повод да напомним за нас. Естествено една от основните функции на библиотеката е да помни и да пази архива, паметта на града. Това е традиционната ни дейност, това са ежедневните ни задачи. Но хубавото е, че за 130 години се мъчим да бъдем иновативни, различни.
 
- Доказателство за това е, че миналата година получихте международна награда за иновативни услуги. 
 
- Да, това е голямо признание за нас, защото все пак само четири библиотеки в света бяха наградени и ние сме една от тях. Международното отличие беше за иновации за обществени библиотеки на фондация EIFL. Награждаването беше в Дания и е хубаво, че името на Бургас и на регионалната библиотека се чува и зад граница. Това ни дава увереност, че сме на прав път и продължаваме не само с архива и с книгите, но и да работим с младите, за да бъдем в крак с времето. 
 
- Заговорихте за младите хора, как успявате да ги привлечете в библиотеката? Може ли да се каже, че „апокалиптичната” картина, която се обрисува напоследък за това как днешните деца не четат, е силно преувеличена?
 
- За нас е много важно да привличаме децата и младите хора. Това е приоритет в работата ни и е задача, по която работим постоянно. Това е бъдещето. На другите – традиционните читатели – се стараем да предоставяме винаги нови книги. Докато с младите хора подходът трябва да е различен. Трябва да сме в крак с времето. Тези нови технологии – колко и странични мнения да има, че нямат място в библиотеката – мисля, че именно те привличат младежите. Наша задача е наред с работата с технологиите да им предоставяме и нови знания. Така например, след като се сдобихме с 3D принтера и с роботите Финч, закупихме подходяща литература в тази насока. Това е един от начините да привлечем младите. Смятам, че успяваме, защото на много малко места в града учениците могат така спокойно да работят с подобни технологии. 
 
А след като веднъж са дошли и са видели, че ние сме гостоприемни и че винаги сме отворени за тях, те се връщат и стават наши редовни посетители. Най-голямата ни награда е, че много деца се записаха за доброволци при нас и ни помагаха в реализацията на „Библиофенското лято”, което направихме. Мисля си, че подобни неща показват, че сме на прав път. Смея да кажа, че отсега вече има кандидати, които се записват.
 
Наши приятели станаха и няколко момчета, които работиха при нас, когато течеше проекта за 3D принтера. Те вече се чувстват като у дома си и периодично идват при нас. 
 
Едно момче използва 3D принтера, за да си разработи собствен проект, с който участва на национален конкурс и благодарение на добрата си работа беше прието направо, без изпит, в Техническия университет.  Той вече е сигурен наш партньор.
 
Отделно от това ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника използваха техниката, за да изработят турбина, с която кандидатстваха на конкурс във Варненския технически университет и спечелиха първа награда. Това им осигури правото да участват и тази година в надпреварата и в зависимост от представянето им да бъдат приети направо във висшето учебно заведение.  
 
- Наскоро имате спечелен още един проект, който също е много интересен и иновативен. Разкажете малко повече за него.

- Радвам се, че сме на едно от първите места във Фондация „Глобални библиотеки” , спечелвайки този проект. Той представлява една интерактивна дъска с пясък, която е за географските познания на децата, за земната кора, като се засягат и екологичните проблеми. Учениците ще могат да видят как се променят земните пластове и как нашата дейност влияе върху планетата ни. Подобно нещо няма в България. Към тази инициатива сме привлекли и други партньори – Фондация Биоразнообразие и Центъра за професионално и личностно развитие, с които работим и по други проекти. 
 
- Водили ли сте разговори с училищата да се правят изнесени уроци в библиотеката. Имате ли такава практика въобще?
 
- Правим подобни неща години наред. Всеки е добре дошъл при нас. Дори в момента имаме изложба на Гьоте институт, която е направена под формата на игра. Няколко класа вече дойдоха, за да си проведат уроците тук. Проблемът е само в това, че извеждането на по-малките ученици от училище става по-сложно. 
 
Но пък решихме ние да влезем в училищата, за което получихме помощ от учениците от Гимназията по електротехника. Те самите решиха да тръгнат по училищата и да представят роботчетата Финч на по-малките деца. Показват им какво могат да правят с тях и как могат да програмират. Подобни открити уроци сме имали вече не само в Бургас, но и в Созопол и Поморие. Това е още по-интересно за децата, защото часовете се водят не от учител или някой възрастен, а от батковци. А самите батковци споделят, че влизайки в ролята на учители, разбират какво са причинявали на своите преподаватели. 
 
Постоянно получаваме покани и благодарствени писма, което е доказателство, че работим в правилната посока.
 
- След всички тези технологии, които въвеждате в библиотеката, къде остава традиционната книга на хартиен носител. Запазва ли се интересът към нея?
- Има място и за традиционната книга, тя никога няма да отмре. Ние сме депозитна библиотека и получаваме всичко, което излиза в България, или по-скоро всичко, което издателствата депозират. Но тъй като нямаме средства да закупим допълнителни екземпляри, а сме задължени да пазим единствения депозитен екземпляр, работата ни понякога се усложнява. Мъчим се да купуваме нови книги. Добрата новина е, че напоследък имаме много дарения, и то дарения с нови книги. Не говоря за случаите, в които някой решава да освободи място вкъщи и носи старите си книги при нас. Има хора, които си купуват книга от книжарница, прочитат я и ни я носят. Това е една много хубава тенденция, която ни помага, тъй като ние не можем да закупим всичко. 

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...