култура 28 апр. 2018 2018-04-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHhKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a7efafb22afe35aee63da65af493873eacb7bc4b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31148.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За неразкритите тайни на древния град Акве Калиде

Всяка година древният град Акве Калиде край Бургаските минерални бани разкрива нови и нави части от една хилядолетна история. В момента археологическите проучвания там се водят от Димчо Момчилов. От него ще разберем какво е вече известно, какво е открито и какво предстои през тази година.

Преди две три години кметът на община Бургас Димитър Николов спомена, че едва десетина процента от Акве Калиде са разкрити. Имате ли представа какво е вече намерено и какво още е скрито?

Може би много по-малко от десет процента . Вижда се източният край на банята, този мощен зид. Самата баня е разположена на около 3 до 4 декара. Близо до сегашната чешма е открита западната крепостна стена. Източната стена е на около двеста метра оттук. А цялата крепостна стена е обхващала площ около 2 кв. километра. 

Културните пластове извън крепостната стена откриваме на около 2 до 3 км на североизток , югоизток и северозапад. Общата площ, която сме регистрирали  е около 10 кв. км.

При условие, че римляните са строили своите градове по един и същи сходен градоустройствен план, имате ли представа къде и в каква посока са били разположени различни обществени сгради в Акве Калиде? Какво предполагате че има неоткрито?

Когато се изпълняваше проектът за водния цикъл през 2015 год, засякохме западна крепостна стена, западна порта и улица под тази / сегашната улица, която минава покрай чешмата, паркинга и разкопките и се насочва към парка/. Това е едната улица, наричана дикоманос. Недалеч в близост до баните би трябвало да е форумът на Акде Калиде.

А тези основи и зидове встрани от банята част от нея ли са или са други сгради?

Не, те не са част от банята.  Това е крепостен зид от по-късен период. До него има друг зид, част от сграда от XI век, византийска сграда. Между тях има стопански постройки. Работилици. Складове. 

Под сградата на кафетерията до банята през 2014 год установихме стопански сгради от VI век, византийски сгради. Тогава е имало активна стопанска дейност.

Споменахте ,че имате предположения къде се намира форумът на Акве Калиде. В тази зона няма постройки и вероятно подземна инфраструктура. По-лесно ли ще ви бъде да провеждате археологическите проучвания?

В тази част няма да има проучвания на този етап. Преди година и половина предложихме една концепция, която да завърши с тази сграда. Предлагаме да се обърнат проучванията на север и евентуално на запад. Засекли сме на две места крепостна стена. Искаме да отворим част от крепостната стена. Да се отворят двата ъгъла и да се засекат, за да се оформят вътрешни маршрути за туристите през парка. С озеленяване ,пейки, осветление, зеленина и т.н.

При това положение находките май тепърва предстоят?

Находки имаме много, ако говорим за археологически материал. Лошото е, че една част от него е в неестествена среда. Има насипи, които са били местени. Ето тук до банята има един басейн, който е от ранен период,  намираме в него печати от XI век, а това не е нормално. Самата турска баня…при нейното строителство са били изсечени старите сгради. От тогава има друг насип. Тя лежи изцяло върху римската баня или върху ранновизантийската, там има някакви разминавания.

Кога ще започнете с проучванията тази година?


Ще започнем юни месец.  Имаме финансиране. Ще продължим на север, ще отворим този корпус. Има предписания на инспектората на Министерство на културата да слезем на по-долно ниво, където има следи от халколита, от желязната епоха.  Може да се проучва и допълнително.

Щом тук са идвали императори, владетели, султани , изпълнението на комплекса луксозно ли е било?

За такъв абсолютен лукс не можем да говорим. Не сме попадали на мозайки, например. Материалът, който имаме обаче, тази оживена и активна кореспонденция, за която съдим по намерените печати,  голямото количество монети, откритията извън комплекса от бани, голямата колекцията от гребени, над 40 печати , а повече има само в Плиска и Преслав, находки има много. Керамика има много. Големият проблем е, че тук засега нямаме нищо от XIV век. Няма нищо. 


Явно баните или поне част от тях са работели след опожаряването от Хенрих Фландърски, поне северната им част, но тази картина е характерна и за други населени места в тази зона…

…по тези времена е имало чума и обезлюдяване, нали така?

….да, имало е чума, но и градът е преминавал от едни ръце в други, военно –буферна зона.

Как приблизително са изглеждали сградите тук. Ще има ли 3D възстановки някога?

Не са направени още такива. От всичко, което имаме изследвано, имаме два подобекта завършени.  Ние не сме слезли в дълбочина заради водата. Тук до банята имаме едни ранни басейни, но не можем да направим нищо. На една кота 30.0 е. Стигаме до един воден пласт и спираме разкопките. Извън баните имаме представа какво е, но при самата баня…

Докато не се отстрани водата,не можем да влезем. Има много строителство между I и II век. Тук край чешмата открихме надпис, който свидетелства за един строител, изпратен в Пловдив да строи.  В IV век има активност, в VI век също. Има много препратки, които трябва да се хванат, за да дадем пълна информация.

Акве Калиде не е бил особено голям град за времето си,но е в обсега на Анхиало. Но всички колеги, които са работели по Анхиало, свързват неговия възход с възход на цялата му прилежаща територия. Акве Калиде е нямало как да остане встрани от този възход.

P.S в интервюто има въпроси и от други медии
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...