различно 22 апр. 2018 2018-04-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmhKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6c8dba010cfed29c49b0c46dd32d65c02089f27e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31075.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Преподобни Теодор Сикеот

Православната църква почита днес – 22 април, Преподобни Теодор Сикеот.

Той се родил през 6 в. в малоазийското селце Сикеа, област Галатия, откъдето идва и името му. Когато навършил шест години, родителите му решили, че е добре синът им да служи във войската. Но една нощ на майка му се присънил Великомъченик Георги, който ѝ казал, че Небесният цар иска нейният син при Себе си. Много сълзи изплакала горката жена, когато се опитала да разтълкува съня си. Но истината се оказала друга. 

Теодор пораснал и станал добро и умно дете.Учел прилежно и често ходел в църквата „Св. великомъченик Георги”, където с интерес слушал проповедите. В дома на Теодоровото семейство живеел и един благочестив старец, на име Стефан. Той прекарвал живота си в пост и постоянно се молел. Малкият Теодор обикнал стареца, започнал често да дохожда и да беседва с него и се стараел да подражава на делата му. Понякога отказвал да обядва, следвайки постническия пример на стареца.

Когато станал на 12 години Теодор се отдал изцяло на Христовото учение. Започнал да ходи в храма при всяка свободна минута, излизал за молитви и нощем. А когато навършил 14 години той си изкопал пещера в близост до храма и започнал да живее там тайно от родителите си.  

Родителите му много се притеснявали, но Св. великомъченик Георги отново се присънил на майка му и ѝ казал да не отклонява сина си от Бога.

След време Теодор бил напълно погълнат от идеята да подражава на Св. Йоан Кръстител и на пророк Илия. Затова се преместил в пустинята, в малка пещера. Помолил един дякон да го зазида, като остави само малък отвор, през който да преминава светлина и въздух. Дългов време Теодор живял в пълен аскетизъм, забравен от всички. 

Виждайки колко страдат родителите му обаче, дяконът им съобщил къде е техният син и Теодор трябвало да се прибере вкъщи. 

Епископът на главния град научил за благочестивия живот на младежа и го ръкоположил за свещеник. Така Теодор тръгнал да обикаля света. Посетил Палестина и се поклонил на светите места. Заради верността си към Бога той получил силата да лекува нелечими болести и по време на пътуванията изцерил много хора. 

С лечителските си и с пророческите си дарби светия отец привлякъл много християни. За тях той основал Сикеотския манастир, построил и нова църква. 

Когато епископът на главния град на областта починал, Теодор заел неговото място. Скоро обаче се разкаял за това свое решение.  Завърнал се в родината си и отново станал монах в манастира „Св. Сава”. Там продължил да проповядва, да лекува и да пророкува. 

Св. Теодор Сикеот доживял до дълбока старост. Представил се пред Бога на първия ден след Великден. Неговата кончина станала през третата година от царуването на Ираклий.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...