различно 15 апр. 2018 2018-04-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjlJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--50017650229f686cb7904fec2cde5e0885c52b3f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30998.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Цветовете на чадърите и тентите над уличните заведения из Европа

Снимката под заглавието е на ресторант някъде из квартал Трастевере в Рим. Тентите над ресторанта са бели. Ще ме питате "Е, ? За какво ни показваш някакви бели тенти?
Защото....

....защото през изминалата седмица в Бургас пак получихме повод да се хванем гуша за гуша. Този път ролята на детонатор на недоволството ни беше предложението на кмета Димитър Николов чадърите и тентите над масите в уличните заведения и търговски обекти в централната част на града да бъдат едноцветни. Иначе казано когато тръгнете по "Богориди" или "Александровска" да виждате чадъри в бяло или бледожълто, а из Морската градина в бледозелено и забележете...всички те да бъдат без рекламни надписи.
И се вдигна ...как го казваше Иван Вазов...крамолическа пропаганда. Изведнъж се оказа, че всички любят, тачат и милеят разноцветните безплатни чадъри с рекламни надписи на безалкохолни напитки или марки бира.

"Ще махат безплатните чадъри!!! Какви сте вие, бе!!! Къде го има това по Европа???" общо взето такива бяха реакциите на хората.
Аз пък се поразрових из фото архивите от моите митарства из Европа и ...видях как го правят там.

Да започнем с произволно избрана локация, някъде из Мадрид.
Чадърите над масата са....правилно, в един цвят са и са без рекламни надписи.
 
Още една гледна точка от същия площад.


Ще ви помоля да ме придружите и в Страсбург. Я, да видим какви реклами са изрисувани по чадърите над масите по уличните заведения.

Не, може да бъде!!! В Страсбург изглежда нищо не разбират от туризъм и чадърите са без никакви надписи и са БЕЛИ


Да хвърлим поглед към централния площад в Брюксел. Ами, тук тентите не са бели!!!  Да, ама... с извинение ...са без рекламни надписи, нали.


Предлагам да се вгледаме и във Виена. ето едно улично заведение, чиито чадъри са зелени, но пък без реклама.



Спомените ми от Берлин са от финала на световното първенство по футбол през 2006 год, но сега се вглеждам и виждам, че чадърите над тази улична бирария са също едноцветни и по тях няма реклами.


Но, хайде...Мадрид, Брюксел и Страсбург сигурно не са представителна извадка за вас, а какво ще кажете за Рим. Там според вас разбират ли как се прави туризъм? Имат ли хубави ресторанти?

Ето как изглеждат рекламните чадъри над масите в този италиански ресторант нейде из Рим.


Бели са, нали.
А какви са чадърите над масите на открито по прочутия площад "Навона". Нека хвърлим поглед. Вижте и вляво и вдясно. Едноцветни ли са?



Прави ли ви впечатление, че чадърите на пиаца "Навона" пред различните заведения са ...ами, кажи речи са в един цвят. Но нека видим и на други места из Рим. вижте къде ви доведох. Това местенце е някъде между Пантеона и булеварда Виа дел Корсо. Всеки път похапвам тук или поне минавам оттук.


Погледнете вляво...има ли рекламни надписи върху тентата над масите в ресторанта? Между другото, тук вечер е почти невъзможно да си намерите маса веднага. С две думи справят се и без безплатни рекламни чадъри.
Като например тук...

Или пък тук из малка квартална уличка, където единствената реклама на заведението е хубаво приготвената му храна.

Е, има и алтернативи на рекламните чадъри и тенти, но тук вече става дума за усет към импровизацията в едно ресторантче зад гърба на форума на император Август.

А това е голям чадър над масите в ресторант до Кампо ди Фиоре, т. е до пазара на подправките. Каква е рекламата? Какъв продукт рекламира? Нищо не рекламира ли? Абе, тия луди ли са. Ами, що не пристигнат в Бургас, за да им раздадем по някой друг безплатен чадър и да видят как се прави.

Но едноцветните чадъри без рекламни надписи не са традиция само в Рим.  Има ги и на други места из Европа. 
В градовете, където туризмът и търговията са на съвсем друго ниво разчитат на нещо повече от чадъри и тенти. А в Бургас излиза така ,че без тях бизнесът щял да загине. 
О, я не ме разсмивайте с тия ваши безплатни рекламни чадъри. Ако те са ключовият фактор за съществуването на един бизнес, май нещо с този бизнес не е съвсем наред. 

автор: Красимир Калудов

P.S Нямал съм представа, че някога в Бургас ще се води този спор. Ако знаех, щях да снимам какви ли не ресторанти, къде ли не, за да мога да направя сравнение между традициите в Бургас и при тях. Но истината е тази. Всичките ми снимки на заведения показват едноцветни чадъри.
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...