различно 25 март 2018 2018-03-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXhJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--003499309aa5c6e8d44ce8a2edccf9b64e6c5138/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30769.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Благовещение е! Днес се намират съкровища, а отровата губи силата си!

Днес православната църква чества един от най-големите пролетни празници – Благовещение. 
 
 На този ден Архангел Гаврил се явил на Дева Мария в Назарет, за да й съобщи, че именно тя е избрана да роди сина Божий, който ще спаси човечеството.

Пресвета Дева Мария била дъшеря на благочестивите старци Йоаким и Ана. Още от раждането ѝ те я посветили Богу. Едва тригодишна Мария загубила родителите си и заживяла в храма, където нейни настойници станал свещенослужителите. 

Когато навършила годините, в които според юдейския закон девойките встъпват в брак, тя трябвало също да избере своя съпруг. Въпреки силното желание на девицата да се посвети единствено на Господ, тя все пак избрала за свой годеник добродетелния старец Йосиф от Назарет, от рода на Давидов. Споделила живота си с него и децата му, Девата продължила усърдно да чете свещените книги. Изучила пророчествата за Месията, който трябвало да се роди от девица, тя най-силно пожелала да стане нейна робиня. 

Един ден ангел се явил пред пресветата Дева с благодатната вест за скорошното раждане на Спасителя. А тя самата трябвало да бъде Майка на Сина Божий. Мария със смирение и неописуема радост приела тази блага вест. Това станало шест месеца след като архангел Гавраил известил на свещеника Захария за раждането на Йоан Предтеча.

В календара на православната църква празникът е утвърден през 7 в. Този ден се свързва още с възкръсването на природата, със събуждането й от зимен сън, с чистотата и любовта, почитат се майката и жената. 

Някъде Благовещение се нарича още „половин Великден” и затова днес не се работи. Според народните вярвания именно на 25-ти март започват да идват прелетните птици. Поради тази причина всеки трябва да излиза от дома си сит и с пари в джоба, та ако чуе кукувица, да бъде през цялата година материално подсигурен. 

Нашите прадеди са вярвали, че именно днес пристигат самодивите и започват игрите си. На този ден се пробивали ушите на малките момиченца и се белязвали агнетата, защото се вярвало, че няма да ги боли. 

Освен това градинарите садели зеленчуци и овошки, за да се раждат вкусни плодове. 

Иманярите чакат с нетърпение 25-ти март, защото поверието гласи, че именно днес се намират големите съкровища. 

Пчеларите отварят кошерите си и пускат пчелите, за да събират сладък мед. 

Нашите баби са вярвали, че на Благовещение всички отрови губят силата си, а отрязана глава на змия е лековита. Въпреки че празникът се пада по време на Великия пост, днес църковният канон разрешава да се яде риба.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...