различно 20 март 2018 2018-03-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFk1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2867dfa8ab9c95512ebac603d953b6787c7464d9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30706.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кална утопия за момичето, рибаря, мътната река и светлото бъдеще на стабилността

Представете си една река. Представихте ли си я? Буйна, пълноводна заради дъждовете и много кална и мръсна. На единия и бряг стои някакво момиче. Не е златното момиче, сребърно не е и бронзово не е. Момиче.

И то горкото стои под дъжда и чака да се изтече калната вода, защото в приказките калната вода винаги се изтича и в някакъв момент водата става чиста.

Ама, в нашата приказка нещата са други. Вали дъжд, дори направо плющи дъжд, Момичето стои край реката, калната вода тече ли тече и цветът и не се сменя.

Затова момичето се оглежда и вижда някакъв стар, побелял рибар, който хвърля неуморно въдицата от брега и се мъчи да лови риба в мътна вода, защото в друга приказка точно това се разказва, че когато водата е мътна, тогава в нея се лови най-много риба. Само че не му се получава. В калната река май няма риба. Има само кал.

Момичето отива при рибаря, учтиво го поздравява  и го пита  какво прави, а той и отвръща, че е тук, за да лови риба в мътна вода, ама това вие вече го знаете, вече го знае и момичето, така че да оставим тази тема.

Важното е друго.

Рибарят след малко казва на момичето, че освен заради риболова той е тук, защото чака. И пояснява, че преди години едни другари го изпратили да чака светлото бъдеще, после перестройката, след  това сполуката, трябвало да чака прехода, а накрая му казали да стои и да чака стабилността. Затуй чакал и мятал въдицата.

Година след година все така си чакал на брега, мятал въдицата в калната вода, рибата не кълвяла, животът му изтекъл, но реката била все така кална и той почнал да разбира ,че някой го е изпратил не за риба, а за зелен хайвер.

Момичето, нали било младо, обаче било изпълнено с оптимизъм и питало рибаря.

„Ще я видя ли чистата река, чичо“, а той се позамислил и отвърнал „Ще я видиш, чичовото, ще я видиш“

Пък отвърнал поглед от момичето, погледнал към мътната, кална река и промълвил „Боже, колко мъка и кал има в тая страна, боже“

А недалеч от момичето и рибаря се виждала табела, на която с красив шрифт някой бил изписал

„Почистването на речното корито се извършва по проект „За устойчивото почистване на речните корита по ОП за развитие на речните региони“ и със ситен шрифт още едни надпис  „Парите са усвоени“

А вие не си губете времето да чакате калната вода да се изтече. Не правете като рибаря от тази приказка. Не чакайте, а действайте и не позволявайте в името на светлото бъдеще, сполуката, прехода, стабилността или устойчивото развитие някой да ви прати за зелен хайвер.

Иначе тъй както сме в навечерието на астрономическата пролет и докато я чакаме да настъпи в 18.15 часа тази вечер, ще разполагаме с дъжд, вятър и максимални температури от порядъка на 11 градуса.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...