култура 18 март 2018 2018-03-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjFJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ee2b6509c8aba775facdef30b5846dd5a882403f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30693.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Морският фар и политическите барелефи в Бургас

Един от най-красивите и стари паметници на Бургас е Морският фар. 
 
Допреди век той е бил символ на града. През 1899 год. от Франция са доставени три фара, които са сглобени и монтирани. Те са направени от фирмата Sautri & Harle и представляват петролни лампи с оптики. 
 
Централният фар е кула висока 14 м, а осветителните тела са на 24 м над морето. Сигналите на фара, могат да бъдат видяни на 14 морски мили от брега.
 
През следващата 1900 год. са пуснати в действие и другите два по – малки фара, поставени в краищата на вълноломите, ограждащи входа на пристанището. Кулите им до днес се извисяват над пристанищните кейове и се използват в навигацията на залива.

 През 1903 год. в присъствието на цар Фердинанд тържествено е открито Бургаското пристанище. В основата на фара е поставен каменен барелеф с лика на цар Фердинанд. Бургазлии можели свободно да се разхождат по вълнолома и да ходят до фара.
Ликът на цар Фердинанд гледал към пристигащите и заминаващите кораби


Много снимки са запечатали тези моменти. Някои смелчаци се катерели да бъдат по близо до царското величие и даже да оставят навеки своите имена.
 
 През 1929 год., когато морето замръзва, хората стигали до фара, за да си направят снимки за спомен. 
 
Снимка за спомен от 1936 год.


Бургазлии си обичат фара. Той присъства в рекламни дипляни, пощенски картички и даже местен вестник се появява с името “ Бургаски фар”. Поети го възпяват, художници го рисуват. 

Но идва 9.ІХ. 1944 год. и новите управници заличават всичко старо навяващо спомен от царско време. Преименуват улици, площади и стигат до барелефа на фара. Набързо е свален царския образ и заменен през 1950 год. с бюста на Георги Димитров в знак на признателност за подкрепата на стачката на докерите през 1911год. Поставен е и надпис “ Той не умира”.
 
Вождът и учителят Димитров заел мястото на цар Фердинанд


Постепенно този символ на Бургас е забравен, защото достъпът до фара е ограничен.
 
Но политическата обстановка отново е сменена през 1989 год. Отново започват преименувания на улици и площади. Пак се стига и до фара. Ликът на вожда е демонтиран и на негово място е поставена нова пластика, представляваща емблемата на Пристанище Бургас. 
 
Тя е тържествено открита на 18 май 2003 година по повод сто годишния юбилей на порта. Около двадесет сантиметровият надпис „Port Of Burgas” и цифрите с координатите „42.29.S 27.29.E”са направени от чист бронз.
 
Отдъхнали си бургазлии, че този символ повече няма да смущава и да буди политически пристрастия.Надявали се да изкара още 100 години. Но така не мислели ценителите на бронза. 
 
През нощта на 23 юли 2012 год. вандали с чук и секач разбили пластиката и изкъртили символа. Барелефът е възстановен скоро след това по повод сто и десет годишнината на Пристанище Бургас.
 
Съществува легенда, която разказва, че фарът на морски град трябва да се пази, в противен случай нещо лошо ще се случи на града. За барелеф нищо не се споменава.
Бургазлии са по щастливи от варненци.
 
С тържественото откриване на Варненското пристанище през 1906 год. на вълнолома се открива и техния фар. На него по подобие на бургаския е поставен красив барелеф от бронз, който представлява също портрет на цар Фердинад. Непосредствено след Втората световна война името на Варна е сменено, същото се случва и с фара. Той е обкичен с бюст на Сталин. Това продължава до 1953 год. По-късно на негово място поставят лика на Георги Димитров с надпис “ Той не умира”, който е свален през 90-те годни на 20 век. Сега варненския фар е с красива разноцветна мозайка. С цветни камъчета е изобразен ликът на свети Николай Чудотворец.
 
Днес с отваряне на достъпа до част от пристанищния комплекс, за жители и гости на  Бургас, фарът си възвръща популярността.
 
Модернизиран два пъти – през 1932 година и през 1995 година той представлява истински красавец. Прекрасно е, че първият в страната пристанищен фар е запазен до днес!
 
автор: Соня Кехлибарева

 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...