култура 16 март 2018 2018-03-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTVJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--81667a049d83ab9e0caaaefdaa74f0094b4874da/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30672.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Калуди Калудов отпразнува в Бургас 65-и рожден ден и 40 години на сцена

Световноизвестният тенор Калуди Калудов избра да чества четиридесетгодишнината от началото на кариерата си с поредица от спектакли на операта „Тоска“.

Бургас е един от градовете, в които представлението ще бъде поставено. Спектакълът ще се състои днес – 16 март, от 19:00 ч. в залата на Държавна опера – Бургас.

Калуди Калудов ще изпълни една от най-запомнящите се свои роли – тази на художника Марио Каварадоси в операта на Пучини. На сцената негова партньорка като Флориа Тоска ще бъде съпругата на певеца сопраното Анна Дитри.

Заедно с Калуди Калудов и Анна Дитри в спектакъла ще участват Александър Крунев като барон Скарпия, Диман Панчев като Анджелоти, Вълю Тотев като Сполета и др., а на сцената ще бъдат хора и балета на Държавна опера – Бургас и Детски хор „Милка Стоева“. Оркестърът на операта ще свири под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. Режисьор на спектакъла е Александър Текелиев.

Вчера – само ден преди представлението в Бургас – Калуди Калудов навърши 65 години. По този повод тенорът получи поздравителен адрес от Президента на Република България ген. Румен Радев. „Приемете моите най-искрени поздравления по повод Вашия рожден ден и отбелязването на 40-те успешни години на оперната сцена, които посветихте на изкуството и неговата публика. Талантливите Ви изяви и внушителен концертен репертоар са високо ценени от зрителите, професионалната критика и Вашите колеги. Изпълненията Ви на българската и световната сцена спечелиха много нови почитатели на оперното изкуство. Желая Ви здраве и успех на творческите и личните Ви проекти.“, пише в поздравителния си адрес Президента Радев.

Калуди Калудов е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, „Камбаните” на Рахманинов. Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала. Калуди Калудов е основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от 15 години, доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, хоноруван преподавател на НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...