различно 01 март 2018 2018-03-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2s1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1c9dbf1b350deebbe33e01c632d58df63122a85f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30529.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нека си признаем, че най-страшното природно бедствие по нашите земи ...сме ние

Бих искал да кажа, че зимата пее свой зла песен, но под тези думи стои името на Христо Ботев, затова ще кажа, че…

…бъркам аз пастата с риба тон, а синът ми идва във фамилната хелс китчън, демек в кухнята и се хили някак странно. Разправя ми, че някакъв швед от онези стотина негови връстници, с които играе разни игри в мултиплеър режим, изпаднал в тежък шок заради нашата зима.

Шведът загубил ума и дума, когато първородният му споделил, че в Бургас училищата са затворени заради обилен снеговалеж, който буквално е сковал областта. И шведът  уплашено попитал „ама, колко сантиметра  сняг ви е затрупал“

И моята кръв от кръвта ми обяснил „ами, някъде около 20 см, знам ли“

Шведът първо се смял с глас, после се смял през сълзи, накрая буквално цвилил на гърба на нашия снежен ад, снежен апокалипсис, снежен ужас, снежно бедствие  и прочие такива определения, с които медийни истерици обстрелваха цял  ден пощръклелите потребители на новини.

Тресял се шведът от смях и питал „И вие на това му викате снежен ад???“

После този скандинавец обяснил, че в Швеция през зимата има винаги много сняг, но животът си тече и общо взето снеговалежите били подробност от пейзажа. Казвали му нещо от типа на „А, сняг, спокойно. Вали си, не ни пречиш“

И заради шведския приказливец  аз изпаднах в нелепата ситуация да обяснявам на сина ми, че тук в Бургас и в региона снеговалежите са извънредно тежки и светът е толкова гаден, че натрупва по магистралата, нищо че там бяха засадили някакви фиданки уж да го спират.

Ама, тате…той каза, че техните пътища в Швеция през зимата са проходими и почистени – отвърна синът ми и …

…и аз не знам, честно.

Какъв е тоз български сняг, бе!!!. Подъл е, защото винаги се появява тогава ,когато никой не го очаква и никой не е подготвен за него. Кажете ми, нормално ли е да вали сняг през ноември, през декември, през януари и през февруари, че дори и през март?

Нормално ли е да вали сняг през зимата? 

Явно не е нормално, иначе защо ще се свикват кризисни щабове и ще се обявяват бедствени положения?

У нас зимата пее свойта зла песен, а животът през зимата не е лесен. 

Вали сняг, училищата затварят, пътищата затварят, летищата затварят, пристанищата затварят и държавата затваря.

Но пък кохезионните фондове поне засега са отворени.

Пустият му швед. Ще ми се подиграва на българския сняг. Море, да ги затрупа той тях, че да им парализира Швецията, да гракнат онези ми ти тревожни репортери с директни включвания, та да видят те какво е снежен ад. Двайсет сантиметра сняг са това, ей. Животът в Бургас спира. Почистващите фирми и те май са спрели. Може пък да чистят, но нашата улица зад блока тъй си и остана затрупана. Улицата през блока също.
малката улица се самопочисти


Но адът не може да е снежен, не може и да е леден, защото това би означавало, че дяволите са запразнили или са забравили да поддържат огъня. Кой беше казал, че „Адът, това са другите“ Сартър ли беше? Сартър, а не Сатър, в най-лошия случай Сартр.
Да. Адът, това са другите, а ние самите сме целогодишно бедствено положение.

Извън тия кахърни и глупави мисли, които споделих с вас, бих искал да ви кажа, че на първи март пак ще има сняг, пак ще има вятър и студ от -3 градуса, които ще се усещат като -13, но пролетта е близо…ей, там наднича зад двайсетте сантиметра сняг, които никой не е почисти. И днес ще е слънчево. 

Нека е хубав денят ви.

P.S Между другото...днес нашият сайт "Бургаски репортер" навършва шест години. Е, това вече е наистина информационно бедствие.

автор: Красимир Калудов
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...