култура 28 фев. 2018 2018-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2c1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a47ece27c40d795d8a360bdada623cb7e6e13b71/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30528.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Открито за скулптурите на открито в Бургас

На последната сесия на общинския съвет в Бургас една наглед нормална тема предизвика ожесточени спорове. Бъдещето на скулптурна експозиция на открито, съдържаща около 180 фигури, разположени из Морската градина стана обект на сериозен дебат, на взаимни обвинения и в крайна сметка до налагане на превес от мнозинството над малцинството по време на гласуването. Представяме ви три гледни точки. На инициатора Митко Иванов - председател на Дружеството на бургаските художници, на вносителя на предложението Живко Табаков - председател на комисията по туризъм и на председателя на комисия по култура Веселин Пренеров.
Митко Иванов с поредната общоградска кауза


Митко Иванов: Оставам в неведение кой се ангажира със скулптурите

Помогнете ни да се ориентираме, какво точно беше решено относно инициативата ви, посветена на скулптурите в Морската градина?

Ще се работи по тях, това беше мнението на групата на ГЕРБ, което чух от Калояна Живкова и от Веселин Пренеров, но само че докладната беше отхвърлена…

Аз не гледам на себе си като политик и не можах да разбера аргументите. Според мен тази група в общинския съвет твърдеше, че ако няма комисия по този случай ,нещата ще станат много по-бързо и много по-оперативно. Но за мен остава неясно как при липсата на комисия, ако щете на човек, който ръководи процеса, към кого да се обърна, за да попитам как върви работата? По приятелска линия да звъня на Веско Пренеров, който ми е приятел или  да звъня на Калояна Живкова, която ми е приятелка? Аз не искам това. Искам истински проект, с дати, с хора, които са ангажирани с него. Аз се ангажирам като председател на нашата гилдия, но кой друг се ангажира? Оставам в неведение.

В залата се видя, че всички имат добри намерения за съдбата на статуите,  но предпочитат различни начини на действие…

Абсолютно никой не каза дума против проекта, напротив срещнах се с представители на различни групи и усетих уважение към проекта. Но липсата на организация е проблем. Почваме да работим без комисия веднага, но какво означава това? Риторичен е въпросът.

Според мен трябва да има комисия ,трябва да има срокове и хора, които са ангажирани с тази работа.

А може ли да има проблем  не заради проекта, а заради вносителя му?

Това не мога да го кажа.Чух от г-н Табаков в студиото на Дарик радио, че използва думата „саботаж“ . Не знаех ,че има такива отношения или съмнения за такива отношения. Мислех, че това е един общоградски проект, бях сигурен, че ще бъде подкрепен. Не съм разсъждавал ще има ли саботаж или няма да има срещу нещо, което е очевидно в полза на града. Дори не става въпрос за катастрофична сума. Във времето ще има устойчивост на самия проект като резултат, ще има мониторинг на свършеното за десет години, няма кой да намери аргументи срещу един толкова добре подготвен проект.

Вътрешни някакви, доколкото разбирам, политически или междуличностни отношения, аз това не го разбирам и не го харесвам.
Живко Табаков
 
Живко Табаков: Фигурите в Морската градина са част от онзи целогодишен туристически продукт, който искаме да създадем в Бургас

Живко Табаков е председател на комисията по туризъм и вносител на докладната записка, посветена на поддръжката, обновяването и каталогизирането на експозицията от скулптури на открито в Морската градина. Предложението му беше отхвърлено

Какво губят Бургас и туризмът в града от това, че скулптурите в Морската градина все още не са превърнати в туристически и културен продукт, а съдбата им е висяща?

До 2020 год. в световен мащаб интересът към културно-историческия туризъм ще нарасне до 60%. Ние имаме тази културно-историческа ценност и  е необходимо много малко, за да и придадем онзи блясък, който заслужава. Бих казал, че се забавяме в развитието на туризма и в инвестициите в тази посока.

Нека само напомня, че в годишната програма за туристическа реклама бяхме отчели слабости и тези слабости са свързани с това, че нямаме добре развит целогодишен туризъм,а за това се борим. Нямаме и добре развит „крайноседмичен туризъм“ и ние трябва да потърсим възможност да инвестираме тук в Бургас на културно –исторически туризъм, за да стане Бургас една привлекателна целогодишна дестинация, да е интересно място през четирите сезона.

А смятате ли, че тази многострадална експозиция от фигури на открито може ли да бъде такъв културен или туристически продукт

Огромна възможност ни дава. Ако това трябва да го създаваме към настоящия момент, да отделяме средства и да развиваме такава туристическа атракция, а аз много се боя да наричам нещо от сферата на културата атракция, но дори да го приемем като туристическа атракция, тази експозиция има огромен потенциал. Ние имаме това и трябва да заложим на него.

Но как така всички в общинския съвет искате да се работи по превръщането на тези скулптури в туристическа и културна атракция, а на последната сесия се изпокарахте и реално нищо не се случи?

Аз мога само да гадая. За мен решението на колегите ми беше непонятно.  Така или иначе като общински съветник ще продължа да работя за тази кауза.

Ще изпитате ли политическа ревност, ако ваш колега от друга група, реализира тази инициатива на бургаските художници, т.е ще я подкрепите ли?

Съзнавам, че това е мисията на един общински съветник, да оправдаем персоналната подкрепа на хората, които са г изпратили в общинския съвет. Не е имало инициатива на колеги, която да не съм подкрепил, ако е в полза на града. Останах учуден от онова, което вчера решиха колегите. Това е лош сигнал.

Но от мнозинството коментираха, че вашето предложение за комисия, която да работи три месеца по темата, ще доведе до загуба на време?

Тези фигури ги има от десетилетия, ще останат за следващите поколения. Не приемам, че времето, което искам да отделим за тяхното реставриране и поддръжка,  е загубено. Трябва да съхраним тази експозиция и това е моето желание.


Веселин Пренеров: Работата по скулпторите в морската градина може да се свърши бързо, тихо, скромно и кротко, а не с комисии

Веселин Пренеров е председател на общинската комисия по култура. Представяме ви и неговата позиция

Тези фигури, тези скулптури са собственост на община Бургас Съществува такъв регистър, в който са упоменати авторството, името на творбите и на всички на територията на община Бургас. Има такъв регистър. Митко Иванов беше отправил едно запитване до мен и до живко Табаков и с него заявяваше едно желание тези неща да бъдат направени, да се сложат табелки до някои от статуите, за това, че някои от творбите са повредени и алармира за това, което е нормално след всички тези години и те трябва да бъдат почистени, поправени.  Но в тази докладна записка имаше предложение за създаване на нова комисия, за три месеца, която да почне отчитане и изброяване на тези скулптури, а това така или иначе го има като информация в община Бургас. 

Ние предложихме нещо много по-реално и което ще свърши работа. За десет дни правим една извънредна комисия, каним комисията по устройство на територията, по култура, по туризъм, ще дойдат хора, ще дойде Митко Иванов, ще дойде зам. кметът Ананиева и на базата на диалог …Митко Иванов представя своите снимки, гледаме по съществуващия каталог, отиваме, поставяме необходимите табелки или примерно общинско предприятие по озеленяване или БКС ще свърши това за минимални средства и общо взето до средата на април сме свършили работата.

А иначе, се знае. Ако сега създаваме тази нова комисия, сесията мина, до 15 дни областният управител трябва да бъде изчакан дали ще обжалва решенията, оттам комисията ще се ситуира в края на март. После три месеца ще докладва какво…това, което го има в каталога на общината. И работата ще оттече август септември.

Но защо всички сте „за“, а така и не сближихте позиции?

Ама, то няма позиции. Ако някой иска да прави докладна записка, трябва да попита. Не само някакво запитване. Пита се в общината „Има ли такъв регистър“. Естествено ,че има. Митко Иванов е казал, че такова нещо липсва или че авторите не са споменати, което е абсурдно. Това се предава в архива на общината и се пази, има ги всички тези неща. 

Като ме алармираха,  казах „Да ,сядаме, правим го и изчистваме нещата за десет петнайсет дни“. А не да правим позиции, да предлагаме пет шест месеца. Няма проблем. Няма нужда да се правят комисии, докладни. Нека се обадят. За три месеца ще правим нещо, което общината го има. Ще правим каталог. Защо първо не попитат?

Дават сигнал за паднала табелка или надпис, отиваме и го оправяме за десет петнайсет дни. За други паметници общината дава средства, поддържа ги. Идват хората, сигнализират. Нали е направил снимки, да дойде , да обсъдим и да вършим работа, а не да губим целия летен период.  Идеята ми е да свършим работа, а не да правим докладни и комисии. Това е. 

Ще направим работеща комисия, ще решим този проблем до 30 дни и ако има някакви конструктивни дефекти, ще се направят снимки и ще се търсят пари от бюджета през следващата година, защото сега няма такава възможност. Мисля ,че стана ясно в залата. Трябва да се свърши работата, а не да се правят пресконференции и да се обяснява, че ще се прави нещо. Работата може да се свърши тихо, скромно и кротко.

автор: Красимир Калудов
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...