различно 26 фев. 2018 2018-02-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2RJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a5fc3e5ca1519e0753c71a657dbfa3bc8fd16548/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30507.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Хубаво е да свикнем с мисълта, че не живеем в държава, а в коридор

Ако сравним нашата „Земя като една човешка длан, но по-голяма ти не си ми нужна“ с многофамилно жилище, ще се окаже, че най-важната и най-атрактивна част в този имот са коридорите.

Това не го казвам аз, а баш брокерът, който обяснява, че имотът е разположен на комуникативно място,  на магистрала, с добро разположение, след ремонт, почти рефомиран и постройката може да се похвали с голяма стабилност, ама…
Стабилността е впечатляваща, а коридорите имат голям потенциал- разказва сладкодумно брокерът


Не стаите, не изложението, а коридорите се оказват най-ценният актив. Поне така казва хазяинът, а средният българин, стои, гледа умно и дума „А дали е така, кой ще ми каже, аз вървя по снега и подсвирквам си даже“

Забелязали ли сте, че напоследък, където и по света да отиде нашият Велик кормчия,  си носи молив и лист. Пък там пред световните лидери вади листа, плюнчи молива и рисува. А рисунките му изобразяват Коридор 8, коридор 10 и понякога коридор 4. Рисува графики, а може би скица. На български език като кажеш за някого „Ей, тоя е  голяма скица“, какво ще рече това? 

И тайно полека, кажи речи с идея за няколко века ние българите вече живеем не в държава, а в коридор.

По същото време в нечий луксозен хол или гостна по света нашият Велик кормчия маха решително с молива, чертае линии  и обяснява сладкодумно на световните лидери:

„Ето, на . По този коридор ще потече мед, а по този коридор ще потече масло, а пък то се подразбира от само себе си, че природният газ ще потече по газовия хъб „Ей, Балкан ти роден наш“

И се подразбира от само себе си, че коридорите са от нас, а парите от тях.
Български транспортен коридор преди инвестициите в него

А чужденците се опулват и казват „Оууу!!! Конграчулейшън, май диър“, а зад вратата трима папи нервно се бутат и суетят, че всеки един от тях бърза да погали пръв по главата автора на чертежите.

Пък по коридорите вече тече.

Ама, то не случайно старите българи казвали „Там, където е текло, пак ще тече“. Между другото и от днешното водоснабдяване казват същото за течовете. Като им позвъниш, за да ги сезираш за теч и те ти отвръщат „Ееее, ама господине, там където е текло, пак ще тече. Спокойно, накрая на месеца ще ви го пишем на сметката“

Виж древните гърци очевидно умеели да пестят водата и са били на друго мнение, затуй  философът Хераклит казал  „Панта рей“, демек всичко тече, нищо не остава“ 

Вярно е, бе. Тоя Хераклит наистина е разбирал от течаща вода. 

Ето, на. Като ни санираха блока и водосточните тръби се запушиха, пък после започнаха течове и всичко течеше и всичко се промени и в един момент и в мазата и във входа течеше ту като из ведро ту като от рог на изобилието и на всички ни вървеше по вода. Направо ситуацията стана оШфорна, както би се изразила една Гинка.
Всичко се санира, всичко тече и нищо не остава - казал един нашенски Хераклит


Панта рей. 

Ама,  аз май се отплеснах…за какво говорех?  Ах, да. За коридорите.

Съгласете се, че в коридорите нищо не е сигурно. Или стоиш и чакаш пред някоя врата или минаваш на бегом. А колкото е по-дълъг е един коридор, толкова по неуютен е той. 

Вероятно затова и големите инвеститори тъй минават през нашите коридори. На пръсти или на бегом. И нищо не оставят след себе си.Най-много да влязат  в някоя стая и се заключват, а ние подсмърчаме в коридора и чакаме да потече нещо. Ама, обикновено изтича някоя новина, че някой чужденец пътьом е купил нещо  за много пари у нас, пък после го продал за малко. На някоя Гинка.

А кой беше казал  „Коридорът към ада е застлан с добри намерения“. Добре де…не беше казал точно това, ама долу горе смисълът е същият. 

„Ние сме в чрево адово“ пък заключи един от героите в романа „Под игото“ и като се замислиш, май е имал предвид не черво, а коридор. 

Но съгласете се, че е по-добре един човек, който разполага с молив и с лист,  да има коридори в главата, отколкото бръмбари.  Нека си рисува коридори, щом му се отдава.

И все пак. Нещо ме смущава сериозно. 

Май някой злодей е поставил пътен знак „Път без изход“ в началото на нашия коридор. Сигурно затуй всички го заобикалят и не влизат в него, а?

Ама, вие не се отчайвайте. Ей, го на. На рисунките, дето ги рисува нашият Велик ръководител, съвсем ясно си личи. По този коридор тук ще тече мед, а по този коридор там ще тече масло. 

Вервайте му или поне си сменете чипа.
нещо като транспортен коридор на мечтите


А иначе мен лъжа ,вас истина, ама днес ни чака голям студ. Вятър, облаци, сняг и температури от порядъка на 2 градуса в Бургас и в региона. И едно уточнение. по документи са 2 градуса, заради силния северен вятър щели да се усещат като -16. Току виж от съответната ресорна комисия поискат увеличение на цената на тока

Нека е хубав денят ви. 

Автор: Красимир Калудов.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...