различно 17 фев. 2018 2018-02-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWRFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9188a994efb1d59ec67fe1604dd744c8225f32de/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30428.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живеем в мъгла, в която най-мъдрият е малко прост, а възхвалата на глупостта му е огромна

Гледам навън каква мъгла  се е разляла и се мъча да се сетя за някое стихотворение във възхвала на този природен феномен, мъглата. Ама, не се сещам. 

Съществува  дори „Възхвала на глупостта“,  ама виж за мъглата никой не се е сетил да драсне някоя хубава дума. Все я свързват с мъка или с печал, с горчива влага или с настинка най-малкото, в най-добрия случай с махмурлук. 

Туй, възхвалата на глупостта, все едно че за мен го е писал Еразъм Ротердамски, май май.  Неслучайно някой друг пък беше написал „И най-мъдрият си е малко прост“.  Аз все се каня  да питам баща ми какво е искал да каже, когато преди години хиляди пъти ми казваше „Нищо не става от тебе, ки“

А иначе не са един или два примерите в нашето Отечеството любезно за това един прост да стои начело на всички, които се имат за мъдреци и всички мъдреци да се надпреварват да му ръкопляскат.

О, свещена простота.

Между другото  не само за мъглата, но и за онзи едър, млад и много успешен български депутат, КОЙто не ходел на работа,  така и не се намери няКОЙ да каже две топли думи. 

В последните дни Главата държавна и Онзи, Чиято Глава Трима Папи Галили Са Я, взаимно се обвиниха в приятелство  с този млад, успешен и едър депутат. 
И двамата един през друг се отрекоха от него. Не бяха пропели три обществени поръчки и се отрекоха. 

Горкият. Както е тръгнало и майка му ще излезе с открито писмо, че не познава сина си. 

Как пък един не излезе и да рече „Аз съм приятел с него, да, аз правя бизнес с него“ Вместо това всички отричат.  Някой ден ще кажат, че не съществува и ще потъне в мъглата.

Всъщност мъглата не е чак толкова лошо нещо. В нея могат да се скрият толкова много работи.

Имам усещането, че мъглата в „Мила Родино , ти си земен рай“ е всекидневна и е толкова гъста, че в нея изчезва всичко, дори реформите, които прави всяко правителство.  

А пък онзи, когото се опитват да изкарат за най-мъдър, е не малко, ами много прост.

Но мъглата все някога се вдига и тогава всичко лъсва на показ. И глупостта и свещената простота и липсата на реформи.

Днес мъглата ще се вдигне към обяд и максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 9 градуса.

Нека е хубав денят ви и не се отказвайте от приятелите си, дори вие да сте мъдър, а те да са малко прости или обратното.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...