култура 12 фев. 2018

„Травиата“ на сцената на Бургаската опера

Article image
Тенорът Михаил Михайлов ще влезе в ролята на Алфред Жермон в постановката „Травиата“ на сцената на Бургаската опера на 16 февруари. 
 
На сцената Михаил Михайлов ще бъде партньор на Мария Цветкова – Маджарова. Освен тях в „Травиата“ ще вземе участие Марян Йованоски, солист на Македонската опера и балет – Скопие и на Държавна опера – Бургас. Баритонът ще влезе в образа на Жорж Жермон, непреклонният баща наАлфред.
 
Постановката е вече позната на бургаската публика, но интересът към нея все още не е угаснал. Трагичната история на куртизанката Виолета, създадена по произведението на Александър Дюма – син „Дамата с камелиите“, впечатлява както с драматичното си действие, така и с пищните си сцени, в които на сцената се лее шампанско и се възхвалява любовта към живота. 
 
Един от атрактивните елементи на спектакъла в Бургас е сценографията, дело на световноизвестния художник Каталин Арборе. Многобройните огледала, отразяващи блясъка на баловете на сцената, както и предсмъртните писма – камелии на Виолета, разхвърляни около смъртното й ложе, са знакови за бургаската постановка. 

Либретото на операта на Верди „Травиата“ е по романа на Александър Дюма – син „Дамата с камелиите“.