култура 11 фев. 2018

Гостуваща изложба проследява пътя на фотографията в Шумен

Article image
Атрактивната изложба „Светлописците на Шумен” гостува в Бургас.

Експозицията се намира в залата на Етнографската експозиция, намираща се на ул. „Славянска“ 69. Тя проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен от края на XIX до средата на ХХ в. 

В експозицията са представени материали свързани с фотографското дело, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян.

Експонирани са оригинални копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др. 

Изложбата представя и някои любопитни исторически факти. Така например снимката на първия български оркестър е всъщност първата българска снимка. Тя е направена в Шумен от неизвестен пътуващ фотограф през 1850 г. 

В града на Мадарския конник работят също Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и др. Снимки, отразяващи миналото на Шумен и лицата на града оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетата „Левски”, „Светлина”, „Лукс”, „Луна” и др.