различно 10 фев. 2018

Почитаме Св. Харалампий. На Чуминден освещаваме мед за здраве

Article image
Православната църква почита днес – 10-ти февруари, Св. Великомъченик Харалампий. 

Тази година по изключение светецът беше почетен вчера, тъй като Денят му съвпадна с Голяма задушница. 

Житието на светеца разказва, че той е живял през 2 век и дълго време е бил епископ на град Магнезия в Тесалия. Заради проповядване на Христовата вяра Св. Харалампий е бил подложен на жестоки мъчения от император Септимий Север и умира през 113 г.

През целия си живот светецът лекувал различни заболявания и помагал при заздравяването на рани. Затова след смъртта си той започнал да се възприема като господар на болестите и особено на чумата. Поради тази причина в някои краища на България днешният ден се нарича още Чуминден – т.е. денят, в който Св. Харалампий успял да залови чумата и да я окове в девет вериги.

Според народните обичаи на днешния ден не се работи, а на сутрешната служба в църквата се носи мед, който се освещава. След това с него се мажат малки питки, които се раздават на деца и на възрастни за здраве и дълголетие. А медът, който остане неизползван, се запазва през цялата година като лек за различни болести. Според православната църква хората, носещи името Валентин, празнуват именно днес. Имен ден имат още Валя, Хараламби (означава - сияещ от радост), Ламби.  

Снимка: beehoneyportal.com