култура 05 фев. 2018

Иван Радоев и Дони застават очи в очи в "детективска" пиеса

Article image
Актьорите Иван Радоев и Добрин Векилов – Дони влизат в истински драматичен дуел, подправен с тънко чувство за хумор, в пиесата на Антъни Шафър „Детектив”.

Постановката на Театър „Българска армия” ще бъде показана в Бургас на 9 февруари от 19:00 ч. в Кукления театър. Пиесата гостува по покана на Маруся Русева и „Арт Ателие”. 

„Детектив“ е криминале. Игра за двама мъже, които искат да премерят силите си, характерите си, егото си. Състезание, което на моменти минава всякакви граници и се превръща в игра на живот и смърт. В духа на доброто криминале, нито едно действие не е окончателно и никой не може да отгатне следващия ход на играчите.

 Играта няма правила. Театър, покер, интелектуална схватка – всички средства са в действие, за да има надмощие.

Иван Радоев споделя за своя персонаж: „Майло влиза в тази игра с чисто сърце, но дали ще излезе по същия начин? Двама мъже играят, да го наречем най-общо – мач – със завиден спортен хъс. Ще останете изненадани от тяхната изобретателност и вярвам, ще се забавлявате, както се забавлявахме и ние, докато работихме по спектакъла, а и сега, когато продължаваме да го развиваме. И да, не става дума само за жени…“

От своя страна Дони казва: „Приех, защото се изкуших, защото повярвах в преценката на режисьора и в партньорството на дългогодишния ми приятел Иван Радоев, а и защото изпитвам себе си, в този уникален текст на Антъни Шафър. Както казва героят ми Андрю Уайк: “Най-краткия път към сърцето на всеки мъж минава, през унижението”.

Режисьор на постановката е Надя Асенова, а сценичната среда и мултимедията са дело на Кънчо Касабов.  Пиесата на Антъни Шафър има зашеметяващ успех. На сцената на театър „Сент Мартин” в Лондон достига рекордните 2 359 представления, както и 2 000 представления на Бродуей, където печели наградата „Тони” за най-добра пиеса на 1970 година. Две години по-късно по нея се снима трилърът „Частен детектив“ („Копой“).

Билети се продават на касата на НХК. За повече информация 0894/898-098 – Маруся Русева-организатор