различно 05 фев. 2018

Почитаме Св. мъченица Агатия (Добра)

Article image
Християнският свят почита днес Св. мъченица Агатия, чието имe в превод означава Добра.

Девойката Агатия била наследница на голямо богатство. Но тя не обичала светския живот и се посветила на Бога. 

По това време на власт бил император Декий, който предприел жестоко гонение срещу християните. 

Затова управителят на Палермо изпратил знатната девица в Катания, за да я откъсне от нейната вяра. Девойката била настанена в дома на богатата езичница Афродисия, която със своите пет дъщери живеела в суета и греховност. Задачата на тази жена била да употреби всички методи, за да отвлече Агатия от нейната вяра. Афродисия изпълнила повелята на управителя: тя уговаряла девойката да принесе жертва на боговете и се стараела да й внуши любов към земните радости.

Агатия обаче останала непоклатима. Заради упорството ѝ тя била хвърлена в тъмница, където изтърпяла много мъчения. Тогава Господ и пратил помощ - апостол Петър, който изцелил раните й, а жестокия й мъчител - наказал. Девицата обаче помолила Бог да я повика при себе си.

Малко след нейната земна смърт управителят на Палермо решил да присвои имота на светата мъченица. При преминаване на една река конете му се подплашили и го хвърлили в реката, където той се удавил. Приемникът му узнал, как Бог наказал жестокия мъчител и не посмял да тревожи сродниците на света Агатия за нейното наследство.

Християните не забравили подвига на мъченица Агатия. След нейната смърт жителите на Катания започнали да я почитат като светица.