култура 02 фев. 2018

Изложба разказва за делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Article image
С експозицията "В името на драгоценното ни Отечество" ще бъде почетена 150-ата годишнина от смъртта на двама от най-бележитите български войводи – Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Изложбата ще бъде открита на 6 февруари (вторник) в Историческата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е посветена на двамата революционери и пристига в морския град със съдействието на Регионален исторически музей - Сливен. Експозицията ще остане до националния празник 3 март.

Чрез снимки, документи и информационни табла ще бъдат представени решаващи етапи от житейския и революционен път на двамата войводи. Особено внимание ще бъде отделено на родното място и семейството на всеки от тях, на хайдушкия период от дейността на Хаджи Димитър, на Белградската легия и участието на Караджата в нея, както и подчертаното влияние на Георги С. Раковски върху цялото поколение активни дейци на националноосвободителното ни движение през 60-те години на ХІХ в.

Важно място в изложбата ще бъде отделено на създаването и дейността на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. Ще бъдат показани част от нейните идеолози, част от щаба на четата, както и документални свидетелства, достигнали до наши дни.

Годината е 1868, 6 юли. Близо 130 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа прехвърлят българския бряг на Дунава и се отправят към Стара планина. Турските власти, предварително запознати с намеренията на четата, изпращат редовни войски, включително и с кораб от Цариград, за унищожаването и. Последват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. Загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Но отзвукът, който четата постига с действията си, смущава спокойствието на турските управници и вдъхва увереност на българския народ.