различно 31 ян. 2018

Би ли предпочел средният българин да получава "бейби заплата", а не минимална такваз

Article image
Ще изпратим европредседателския януари със слънце.  И с топлина от порядъка на 11 градуса над нулата. Няма да има дъжд, няма да има вятър, няма да вали сняг и няма да се свиква съответен кризисен щаб, а шофьорите на автомобили с летни гуми ще могат да си щъкат спокойно из региона.

Изобщо, ще разполагаме с нещо като извънреден пролетен ден през  зимния месец. Поне няма да е студено на надзирателите от затворите.

В някаква реклама видях как престарял гражданин обяснява на своята съпруга, че ако спечели от лотарията, щял да остави всичко на децата. И се хили зловещо. И вие се хилите, нали. Ама, човекът изобщо не лъже. Нали печалбата ще му се изплаща по пет лева годишно или пет лева седмично. С такива темпове на изплащане със сигурност ще я харчат децата му.

А вие какво ще правите с увеличената минимална заплата? Няма да я оставите на децата, нали? Ще я изхарчите веднага, защото била малка.

Странна работа. Средният българин много обича бейби спанак, бейби октоподи, бейби чери домати, бейби моркови, а бейби заплата, демек малка, не обича. Как пък някой отракан депутат не е предложил минималната заплата да се нарича „бейби заплата“.

Какви времена настанаха. Когато жените искат някой да е до тях, да ги подкрепя и да ги носи на ръце, не викат неволята, а инфлуцид. 

Но да не се оплакваме. Можеше да рекламират чесън, а и инфлуцидът и чесънът са стоки от първа зимна необходимост и прогонват грипа и злите сили далече.

Боя се, че и аз ще ви прогоня далеч с всичките тези брътвежи. Ако се питате, какво е искал да каже авторът, ами…нищо. Намирам се само на приказки.

Ако не сте разбрали, какво беше всичко това, ами беше прогноза за времето.

Радуенте сен и веселите сен, както казваше моята преподавателка по старобългарски в Шуменската книжовна школа.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов