нетипично 12 ян. 2018

Почитаме Св. Татяна. На имениците честито!

Article image
Православният свят почита днес Св. Татяна.

Тя произхождала от знатен римски род. Още от малка познала Христовата вяра и изцяло се отдала на милосърдие и постоянна молитва в името на Иисус. Затова била преследвана, хвърляна в тъмница и жестоко изтезавана. 

След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици плът от тялото ѝ. Благодарение на силната си вяра обаче на другия ден Татяна се явявала пред своите мъчители невредима.

Неспособни да понесат упорството на мъченицата и сторените от нея чудеса, управниците на Рим я осъдили на смърт. Посекли я пред очите на целия град, а църквата я канонизирала за светица.

Днес имен ден имат всички, носещи имената Татяна, Таня, Таньо и техните производни.