нетипично 12 ян. 2018

За речта на Доналд, за гордите наследници на Спартак Плевен, Спартак Варна, Спартак Пловдив и за прогнозата за времето

Article image
По примера на английските джентълмени можем да започнем лек и незаангажиращ разговор за времето. 

Днес ще вали – ви казвам аз, а вие отвръщате „Да така е, но то, вчера валя също“

А аз ви отвръщам „И облачно ще е“

А вие добавяте „Ами, облачно ще да е“

И…тук някъде аз или вие ще добавим „Ей, разсипаха я тази държава, тия гадове, вземи единия, блъсни другия“

Щото разликите между английските джентълмени и българските джентълмени са фундаментални. Едните намират време да говорят за времето, а другите никога нямат време за нищо и хващат бика за рогата веднага.

Затуй и аз тъй. 

Направо да си го кажем, намери се най-сетне един Доналд, който да накара очите ни да заблестят, а сърцата ни да затупкат.

Ама, не онзи Доналд, който обича да си премерва големината на  ядрения бутон в Туитър, а съвсем друг.

Не американец с оранжева коса и съпруга балканджийка, а поляк, който предизвика огромен сърцетуп у всеки българин и ни накара да се гордеем, че сме българи.

Ей, как ни го каза само Доналд Туск.

„Кой друг, ако не вие гордите наследници на Спартак“ – вика председателят на Европейския съвет и ние усещаме един такъв прилив на енергия и аха, аха да извикаме „На оружие, братя“…е, не точно на оружие, ама поне едно „Българи, юнаци“ 

Но докато повечето българи изпитват прилив на национална гордост, на някои места  отделни единици, продукт на многобройните български образователни реформи, се чудят за кой Спартак става въпрос? За Спартак Пловдив, за Спартак Варна или за Спартак Плевен е говорил Туск. 

„Вие, които не сте загубили едно бойно знаме в битка“ – казва Туск и тогаз ние, които вече нямаме авиация и имаме две три корабчета, а в армията има около 5000 незаети места почваме да дишаме тежко, очите ни се наливат с кръв, гаврътваме ракията на екс,  сучем мустак и изреваваме от терасата „Дайте ни го тоя трети пол на нас, бе…да му изпием кръвчицата, Ураааа“

А след речта на Туск по телевизията ни пускат рекламни клипове, финансирани от американското посолство, които внушават на всеки българин „Ти можеш“

Мда…изпитахме прилив на енергия. Случи се онова, което най-много обичаме. Чужденци да ни казват, че и ние сме дали нещо на света. Хубаво усещане е, ама…

Не  е зле и днес да се сещаме, че сме горди наследници на Спартак, но не от Плевен, Варна или Пловдив. На онзи тракиец Спартак, който повел робите срещу Рим. И по неговия пример ако усещаме, че някой властник ни изпива кръвчицата, да извадим меча от ножницата или поне да отидем да гласуваме и да го разкараме.

Хубава реч ни каза бай Туск и бай Юнкер също.

А сега да се хващаме за работа, че иначе няма да ни вземат в чакалнята на Еврозоната и да влезем в Шенген.

Иначе днес ще вали дъжд, ще бъде облачно и максималните температури  ще достигнат някъде около 7 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви.

 автор: Красимир Калудов