нетипично 08 ян. 2018

Бабинден е! Почитаме и Св. преподобна Домника

Article image
Въпреки че сме свикнали да отбелязваме Бабибнден на 21 януари, в миналото нашите прадеди са чествали този празник именно днес – 8 януари.

Денят е свързан с родилните обичаи, като главни действащи лица в него са бабите (акушерките) и жените, които имат малки деца или в момента чакат бебе. 

Сутринта на 8 януари бабата обикаля домовете, в които е бабувала (израждала деца), и носи със себе си червена вълна, просо и мед. Ако детето в къщата е още пеленаче, бабата го изкъпва, след което мазва малко мед на челцето му и залепя късче червена вълна и няколко зрънца просо, като изрича благословия.

След това всички жени, на които бабата е гостувала, се събират у акушерката, като на свой ред носят дарове – китка цвете, сапун, кърпа и вода. Още на влизане жената целува ръка на своята домакиня, измива ръцете й и я закичва с цветето. Бабата дава малко червена вълна на гостенката си и я черпи с питка и сол. След този ритуал гостенката си отива.

По обяд обаче пак се връща, този път, носейки вкусна храна и дарове за бабата. Когато всички жени в селото, на които бабата е помагала, се съберат в дома на акушерката, започва празничният обяд. Всички пеят и се шегуват, а след като се нахранят, се хващат на хоро, водено от бабата. 

Къпането на бабата-акушерка е важен момент от обредите на този ден. Обикновено жените я водят на реката или до чешмата, като я качват на колесарка, украсена с червена вълна, пуканки и цветя.

Православният свят почита днес благородната девица Домника, която пристигнала в Цариград, за да се покръсти в Христовата вяра. С огромно желание тя се отдала на аскетичен живот и достигнала високо духовно съвършенство. Поради това Бог и дал дар да може да твори чудеса. Така до края на живота си Домника имала власт на природните сили и можела да помага на болните и беззащитните.