различно 05 ян. 2018

Днес е Зимен Кръстовден, трапезата е постна. Почитаме паметта на Св. Теопемпт и Теона

Article image
На днешния ден – 5 януари, православният свят почита паметта на свети мъченици Теопемпт и Теона. 

Епископ Теопемпт е един от верните служители на Христовата вяра. Затворен в тъмница по заповед на император Диоклетиан, той е жестоко измъчван в продължение на 22 дена за назидание на другите християни. Горен в запалена пещ, упояван със силна отрова, обесен на дърво, св. Теопемпт оставал винаги жив по Божията воля. 

Тогава езичникът Теона, един от най-верните жреци на Хеката, направил смъртоносна отрова, с която да погубят ревностния християнин. 

Но и този път вярата на мъченика била по-силна от отровата и той оживял. Като видял това чудо с очите си, Теона паднал в нозете на епископа, признал силата на Иисус Христос и станал негов последовател.

Днес се почита и преподобна Синклитикия. 

Според народните вярвания на 5 януари се чества зимният Кръстовден – Денят преди Богоявление. Денят се нарича още Кръста, Кръстци и Попова Коледа.

Сутринта на Кръстовден в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. Попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава. На другия ден същият кръст се хвърля във водата, за да бъде спасен.

След службата в църквата свещеникът обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в светената вода китка босилек. Домакините слагат паричка в котлето със свещената вода. 

По стар обичай на 5 януари се прави последната кадена вечеря. На трапезата трябва да има постни ястия, жито и обреден хляб с богата украса, наречен вечерня или боговица, на който се забожда свещ. 

Преди да започне вечерята празничната трапеза се прекадява три пъти от стопанската на дома.

В някои краища на страната след края на вечерята покривката, върху която са били подредени гозбите, се „сурва” три пъти, за да е плодородна годината. 

Снимка: balcanec.bg