различно 04 ян. 2018

Почитаме паметта на Св. Онуфрий Габровски. Днес черпят Тихомировците

Article image
Православната църква почита днес преподобномъченик Онуфрий от Габрово, Великотърновска епархия.

Той е роден през 1786 г. в семейство на ревностни християни. След като преминал Свето кръщение, Онуфрий получил името Матей. 

Когато бил вече на 17 години, веднъж родителите му го наказали за някакво немирство, и той от лекомислено честолюбие заявил в присъствието на турци, че ще приеме мохамеданската вяра. В подобни случаи турците веднага грабвали далия такова обещание и извършвали над него обреда на мохамеданското обрезание. За да не станело това, родителите му го скрили и го изпратили в Троянския манастир "Св. Богородица", където до наши дни се пази предание, че преподобномъченик Онуфрий тук е започнал монашеския си подвиг и тук приел първото си монашеско подстрижение с името Манасий.

По-късно той се е отправил за Св. Гора Атонска. Известно време Манасий прекарал в Хилендарския манастир, гдето бил ръкоположен за дякон.

На о. Хиос той живял една неделя в пост и молитва, докато в петък - деня на Христовите страдания - се явил, облечен в турски дрехи пред съдията, открито похулил Мохамеда и захвърлил на земята зелената чалма от главата си. Увещавали го, хвърлили го в тъмница, мъчили го и в същия ден го осъдили на смърт. 

На 4 януари 1818 г. на самия морски бряг му отсекли главата и хвърлили в морето тялото му заедно с пролятата кръв, за да не могат християните да вземат за свое благоволение никаква частица-светиня от преподобномъченика. Преди кончината му някои го запитали за името и за родината му. Преподобномъченикът отговорил, че се нарича Матей и е от Велико Търново. По този начин той искал да запази св. Гора Атонска и своя манастир от неприятности от страна на турците. 

Гърците от Атон скоро подир мъченическата му смърт го канонизирали и съставили житие и служба в негова чест.

Днес се почитат още свети седемдесет апостоли. 

Имен ден имат всички, които носят името Тихомир и негови производни.