нетипично 02 ян. 2018

Почитаме Св. Силвестър. Внимавайте кого ще срещнете първо на пътя!

Article image
Християнският свят почита днес – 2 януари, Свети Силвестър.

Роден в Рим, той още на младини се прочул като един от най-милостивите хора във Вечния град. Подал ръка и дал подслон на хиляди християни и езичници. 

Заради доблестното си поведение едва на 30 години Силвестър бил ръкоположен за дякон лично от папа Милтиад.

След смъртта на папата през 314 г. Св. Силвестър станал 35-ият папа на Рим. По негово време пило постигнато тържество на християнската вяра и спокойствие на църквата, а неделният ден бил наречен Господен.

Мощите на светеца днес са положени в една от най-старите гробници на Рим, която се намира в храма, построен от него, върху катакомбата „Св. Прискилий”. 

Днес църквата почита още преподобни Св. Сарфим Суровски Чудотворец. 

На този ден празнуват Силвестър, Силвия, Силвана. 

В народния календар 2 януари е известен като Мойковден (или Карамановден).

Денят е свързан с обичая полазване. Затова в някои краища на страната е наричан още Сполизинден или Полизинде. Нашите прадеди са вярвали, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, такава ще е цялата година. Затова домакините се стараят да поканят в дама си добър, здрав, благороден и заможен човек, гощават го и го даряват. 

Освен това още преди изгрев слънце всяка домакиня отива тайно до чешма или извор, за да налее прясна вода. На връщане тя гледа кой ще я срещне първи по пътя, Ако е засмян и работлив човек, годината ще е здрава и спорна, ако е добър и богат – ще има голям берекет, а ако е мързелив и лош по нрав – годината няма да е добра. 

По пътя жената събира толкова камъчета, колкото са членовете на семейството и го слага в менчето с водата. Когато се прибере у дома, тя ги вади и раздава на всички. Този „дар” се пази до другата година, защото се смята, че е лековит. Водата също се пази и се използва при баене и уроки, тъй като се вярва, че лекува различни болести.