различно 28 дек. 2017

Отбелязваме Международния ден на киното

Article image
На днешния ден светът чества Международния ден на киното.

Но преди всички тези специални ефекти, 3D реалности и неограничени възможности на компютърната анимация, филмовото изкуство е преминало през един истински еволюционен скок в техническо отношение - от някогашната кинематография, през немите и черно-бели филми до днес, когато големият екран ни засмуква в една различна виртуална реалност.

За основоположници на киното и и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори са считани Братята Люмиер.

Първият филм, направен от братята Люмиер се нарича "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време", трае 46 секунди и се прожектира за първи път на 21 март 1895 г. Направен е с апарат наречен кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари, 1894).

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм.

Организират и първата платена публична прожекция на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото "Гранд Кафе". 
Първата комедия „Градинарят" е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер - Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 г. братята заснемат първия си цветен филм.

Луи и Огюст са смятали, че "киното е изобретение без бъдеще", въпреки че днес това е едно от най-обичаните и предпочитани визуални изкуства в цял свят.