http://AutoDoc.BG
култура 05 дек. 2017

Тончо Русев е първият кавалер на „Сребърен кръст на Св. Николай”

Article image
Композиторът Тончо Русев ще е първият носител на най-новото отличие, което Община Бургас ще връчва – „Сребърен кръст на Св. Николай”.

Почетният знак е с най-висок ранг сред всички останали досега.

За съжаление поради здравословни проблеми Точно Русев няма да може да присъства на церемонията и отличието ще бъде прието от член на неговото семейство.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 година. Той е един от най-обичаните български композитори, създал повече от 1000 песни, които се пеят от няколко поколения. 

Любовта към музиката идва от баща му, който свири на акордеон и мандолина. През 1955 г. Тончо Русев завършва висшето училище със специалност "Тромпет" в класа на проф. Карпаров.

В продължение на повече от четири десетилетия песните на именития Тончо Русев са изпълнявани от известни български изпълнители, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова и Васил Найденов.

Повечето от песните на Тончо Русев са създадени по текстове на български поети, като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев.

Освен поп музика, Тончо Русев композира детски песни, мюзикъли, музика към театрални и телевизионни спектакли, както и филмова музика.

Песните му са издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни.