култура 13 ноем. 2017

"Службогонци" излизат на бургаска сцена

Article image
Мюзикълът „Службогонци“ по едноименното произведение на Иван Вазов ще бъде представен в Бургас.

Представлението ще се играе на 17 ноември от 19:00 часа на сцената на държавната опера.

Автор на музикалната творба е Парашкев Хаджиев. Постановката е дело на режисьора Александър Текелиев, а по сценографията е работил световноизвестният български художник Иван Токаджиев. 

Диригент на оркестъра е маестро Иван Кожухаров. На сцената зрителите ще видят звездите на бургаската опера – в образа на Никола Балтов ще се превъплъти Петър Тихолов, партията на неговата дъщеря Аничка поема Мария Цветкова, с тях на сцената излизат Йордан Христозов, Марчо Апостолов, Тошо Герджиков, Шмилена Султанова, Лина Пеева и други. 

„Службогонци“ излиза не за първи път на бургаска сцена. След продължителна почивка постановката е възстановена, актуална и в наши дни. Каламбур от крилати фрази, комични ситуации и виртуозна музика очакват публиката в петък вечер в залата на операта. „... В България най-опозорителното оскърбление е да кажеш някому да иде да работи. Такова петно се измива само с кръв“ е само една от репликите, които макар и написани през 1900 година, звучат от сцената през 2017 като току-що изречени от устата на главния герой.