нетипично 13 ноем. 2017

Денят на добротата е! Бъдете добри не само днес!

Article image
Много страни по света отбелязват днес – 13 ноември, Деня на добротата.

Празникът се чества от 1998 г., когато се състои първата конференция на Световното движение за доброта. Форумът се провежда в Токио, а в него се включват Япония, Австралия, Канада, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ.

На днешната дата се отбелязва и Международният ден на слепите хора, който е избран от ООН през 1946 г. Двата празника са свързани и това не е случайно. На 13 ноември е роден френският благородник Валентин Аюи, който започва да се бори срещу съществуващата несправедливост към незрящите хора. Той полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за хора с увредено зрение.

На този ден по света се провеждат различни благотворителни инициативи, чиято цел е да напомнят, че доброто е наистина добро, когато се прави безкористно. Затова помислете как можете да помогнете или да зарадвате някого... не само днес. Сами ще се убедите, че извършената добрина носи щастие както за „получателя”, така и за „подателя”. Не, вярвате?! Учените обаче са установили, че когато човек прави нещо хубаво за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество ендорфин и серотонин – хормони на щастието.

А екип изследователи от университета в Мичигън (САЩ) са доказали, че добрите хора боледуват по-малко и живеят по-дълго. Не знаем как точно са направени изследванията, но сме склонни да им вярваме.

Затова бъдете добри... не само днес!