култура 09 ноем. 2017

Рисунки и японски йероглифи разказват за Бургас

Article image
Участниците в проекта Шести Балкански лагер по японски език пресъздадоха чрез изкуството впечатленията си от Бургас.

Младежите сътвориха пана и рисунки, запечатали забележителностите в черноморския град. Към всяко произведение има и анотация с йероглифи.

Проектът беше организиран от специалност "Японистика" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и финансиран от Японската Фондация.

"Идеята на тези лагер-школи е да задълбочат връзките на изучаващите японски език и същевременно да популяризират японската култура в България", обясни ръководителят на проекта  ас. Елеонора Колева, специалност "Японистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

Тази година в проекта се включиха 50 участници - студенти и преподаватели, от университети от 6 различни страни в Балканския регион – Турция, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и България.

Участниците в проекта се включиха в обсъждане на различни диалекти и съставяне на много известните в Япония герои - символи с качества, които да олицетворяват най-характерното за съответната област/град. Всички японски градове и префектури имат такива герои, включително и град Тояма, с който Бургас има близки взаимоотношения. Различните групи подготвяха плакати и карти на интересните според тях места в града и сътвориха такъв образ-талисман.

Може да гласувате за проекта, който най-много  ви харесва и смятат , че най-добре улавя атмосферата на Бургас на e-mail  -  m.handzhieva@burgas.bg

Проектите са 6 и са обозначени в снимките по долу с цифри от 1 до 9. Паната могат да бъдат разгледани и във фоайето на Младежки културен център.

 Проектът с най-много гласове ще бъде изпратен на партньорите на Бургас в  японския град Тояма.