различно 08 ноем. 2017

Архангеловден е! Почитаме главния пазител на Небесното Царство

Article image
Православният свят почита днес – 8 ноември, Св Архангел Михаил, който е Архистратег на цялото небесно войнство от ангели.

Според поверието на този ден тържествуват доброто, светлината и справедливостта.

Архангеловската закрила е необходима на християните в духовно нравствения живот и в борбата с изкушеният и злото. Като вожд на небесните сили Св. Архангел Михаил е покровител на земните стратези - полицаите. 

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник. Именно затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в къщата чупи обредния хляб, полива го с вино отправя благословия за дома. 

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена.