http://AutoDoc.BG
култура 04 ноем. 2017

Нощта в Бургас идва с театър

Article image
Най – мащабното по своя обхват театрално събитие в България – „Нощ на театрите”, идва в Бургас.

Инициативите стартират днес - 4 ноември, от 17:00 ч. в Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” и в Куклен театър – Бургас.

Морският град за трети път ще бъде част от международната платформа Европейска нощ на театрите, която вече 9 години се случва в редица европейски страни.

Театралните събития ще бъдат открити с художествена изложба в Музикалното училище. В нея ще се включат деца от класовете по „Сценичен костюм”. Младите сценографи ще покажат изработените от тях детайли от театрални костюми и аксесоари към тях. 

По същото време в Кукления театър ще започне работа и творческата работилница за изработване на кукли и реквизит.

В 18:00 часа ще бъде даден старт на интерактивната игра – спектакъл „20 въпроса за театъра”, в която главна роля ще бъда отредена на публиката.

Спектакълът „Парченцето” е с начален час 18:30 ч., а почитателите на театъра могат да го видят в салона на Куклен театър Бургас.

Премиерното заглавие тази година е „Пътеки” – спектакъл по произведения на Николай Хайтов, реализиран от Младежки експериментален театър.

Постановката ще започне в 19:00 ч. в залата на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”  .

Отново в 19:00 часа в Синема сити - Бургас ще бъде излъчена постановката „Ничия земя” от Харолод Пинтър, която е заснета на живо на лондонския Уест Енд.

Вечерта ще завърши с театралната постановка  „Театър без думи” . Тя е реализирана от младите артисти  от специалност „Актьорско майсторство” с  преподавател Невена Цанева. Представлението е от 20:00 ч. в залата на училището.

Утре – 5 ноември театралните прояви продължават от 11:00 ч. с  пиесата  "Искам да стана голям", постановка на Държавен куклен театър Бургас. 

С реализирането на Нощ на театрите, Бургас става един от 13-те града в България, които празнуват театъра по този атрактивен начин  и му дават възможност да се „отвори” към публиката и да привлече младите хора в театралните зали. Тази година ще бъдат реализирани над 200 прояви, в които ще се включат над 1500 български творци.