нетипично 13 окт. 2017

Преборете суеверията за петък 13 с щастие

Article image
Счупено огледало, черна котка, разсипана сол – все суеверия, на които понякога се поддават дори най-рационалните хора. 

Безспорно обаче петък 13-ти е сред мистериите, които будят най-силен страх и най-голям интерес още от библейски времена. 

Вярва се, че 13-ото число е фатално само по себе си – 12 са месеците в годината, 12 са зодиите в хороскопа, 12 са апостолите. И след свещената 12-ца идва „страшното” 13. 

Особена сила се придава на тази дата, когато тя се падне в петък. Вярва се, че хората с ясновидски способности правят най-точните гадания именно в петък, а когато това се прави на 13-то число, гледането е изключително точно. 

И ако вие гледате на подобни суеверия с насмешка, много от световните корпорации не смеят да се шегуват с 13-ицата. Така например голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. Тази цифра се пропуска и в номерирането на стаите и етажите в много хотели по света.  Суеверието не е подминало и Формула 1, където няма болид с този номер. 

Заради страха от петък 13 много хора в САЩ отказват да излязат от вкъщи и да отидат на работа, което води до загуби за фирмите в размер на стотици милиони долари годишно. 

Към списъка с фаталностите, които 13-цата носи, е и фактът, че американската совалка „Аполо 13” се взривява, преди да кацне на луната. 

Интересно е, че дори законодателят понякога става подвластен на суеверието  - така например според законите на американския щат Индиана в петък 13-ти всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, но само ако им сложат звънче на нашийника. 

Ако всички тези фаталности са ви дошли в повече, знайте, че според психолозите, на страх и суеверия се поддават повече хората, които се чувстват несигурни и нещастни. Затова не мислете за петък 13, а просто бъдете щастливи всеки ден!