нетипично 13 окт. 2017

Днес в цял свят казват "Не" на сутиените

Article image
Знаете ли, че 13 октомври е обявен за Ден без сутиени, който се отбелязва от милиони жени по цял свят.

В този своеобразен празник обаче няма нищо еротично. Денят е свързан с изключително сериозен здравословен проблем, от който страдат много дами – ракът на гърдата. Идеята е по оригинален начин да се покаже, че жените са запознати с рисковете, както и с начините за превенция от болестта. 

Макар че медицината се развива с бързи темпове, в момента ракът на млечната жлеза е най-често срещаният при пациентките с онкологични проблеми в целия свят, включително и в България. През изминалата година 25 % от всички диагностицирани злокачествени заболявания, са били именно за рак на гърдата.

У нас смъртността при жените с такава диагноза е около 16,4% от откритите случаи. Специалистите подчертават, че това заболяване може да се лекува като всяко друго ако е открито навреме.

Именно поради тази причина през годината различни организации подемат всевъзможни инициативи, с които да провокират отговорността на жените към собственото им здраве и да ги насочат към профилактичните прегледи.

И преди господата да са подели инициатива за „Ден без сутиени 365 дена в годината”, нека припомним, че сутиенът е не само част от облеклото на жената, но и важен помощник в запазването на нейната красота и здраве. А и бъдете честни – сутиенът е истински провокатор, когато стане въпрос за събуждане на мъжката фантазия.