http://AutoDoc.BG
култура 12 окт. 2017

Приказната история на Пепеляшка ще бъде разказана в Опера - Бургас

Article image
Балетът по музика на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“ се завръща в програмата на Държавна опера – Бургас. 

Представлението ще се играе утре – 13 октомври, от 19:00 часа. В ролята на красивата Пепеляшка ще влезе Веса Тонова – солист на бургаската опера и дълги години примабалерина на Софийска опера и балет. На сцената ще излязат още прима балерината Галина Калчева и Емил Йорданов (също солист в София и Бургас). Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов. 

Спектакълът има и сантиментална стойност за почитателите на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов. Неговото присъствие остава на сцената чрез приказните декори, сред които ще се играе постановката. Атрактивните костюми на балерините пък са дело на съпругата му Цветанка Петкова – Стойнова и както винаги ще се отличават с лекота, пищност, ръчна изработка на всеки един детайл и характерна разпознаваема изящност и стил. 

Балетът „Пепеляшка“ е базиран на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е възложена на Чайковски, но композицията не се реализира. Сергей Прокофиев пише произведението си между 1940 и 1944 година, прекъсван от хитлеристките нашествия в Русия през Втората световна война. Композицията му е възложена от Театъра за опера и балет „С. М. Киров“ в Санкт Петербург, но след войната премиерата се осъществява в московския Болшой театър. В главните роли влизат световноизвестните прими Галина Уланова и Олга Лепешинская. Творбата е посрещната с овации, а колегата на Прокофиев, Дмитрий Шостакович, публично изказва адмирации.