нетипично 06 окт. 2017

Днес се усмихнете и празнувайте!

Article image
Светът отбелязва днес – 6 октомври Международния ден на усмивката. 

Празникът се отбелязва всеки първи петък на месец октомври.

“Виновникът” за възникването на тази забавна традиция  е американският график Харви Бел, който е автор на легендарното жълто личице -  happy smile или „смайли”-то. 

Той създава символа като част от рекламна кампания през 1963 г. По традиция този „усмихнат ден” се чества всеки първи петък на октомври . Преди да почине през 2001 г. Харви Бел, окончателно определя мисията си като международен посланик на щастието, така измисля и Международния ден на усмивката. 

Според него той трябва да бъде посветен на „доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под девиза: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". 

Знаете ли, че за да се усмихне човек е нужно да задейства 17 лицеви мускула, а за да се намръщи – цели 47? Защо тогава не се усмихваме по-често? Очевидно е по-лесно физически да разтеглим устните си и да покажем слънчева усмивка, отколкото да се нацупим. Тя отваря хиляди врати. Създава приятелства и носи любов. Преодолява прегради. Руши психологически стени. Понякога една искрена усмивка може да освети дори и най-мрачния ден. Да разпръсне светлина там, където някой отчаяно се нуждае от нея.

Усмивката е най-„опасното” оръжие на всяка жена и най-голямата слабост на всеки родител, виждаш първата проява на щастие върху личицето на своето дете. Тренирайте вашите усмивки,  те са полезни за здравето ви. Подобряват настроението, безплатни са и освен това са заразни. Дори могат да ви помогнат в свалянето на излишни килограми. Група американски учени от университета Вандербилт в Нашвил установили, че хората изгарят 20% повече калории, когато се смеят.

От десет до петнайсет минути смях на ден могат да изразходват калориите, поети с изяждането на един шоколад. Затова почерпете се с шоколад и помогнете на някой да се усмихне. Бъдете посланици на доброто настроение както на днешния, така и всеки следващ ден.