http://AutoDoc.BG
култура 03 окт. 2017

„Мадам Бътерфлай“ открива новия сезон на Бургаската опера

Article image
Ученичката на световните оперни прими Кири Те Канава и Райна Кабаиванска – сопраното Нона Кръстникова, ще влезе в ролята на Чо Чо Сан в операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.

Неин партньор на сцената ще бъде известният в цяла Европа тенор Даниел Дамянов. Той ще изпълни ролята на любимия ѝ Пинкертон в първата постановка за сезона на Държавна Опера – Бургас. 

Оркестърът на бургаската опера пък ще свири под диригентската палка на британецът Крис МакКракън. 

Спектакълът, който ще се състои на 5 октомври, в 19:00 ч. в зала Опера, ще бъде по режисура на директора на институцията доц. д-р Александър Текелиев. Сценографията е дело на легендарния Борис Стойнов, който остави след себе си незаменими и до днес сценографски решения. Художник на костюмите е отново Цветанка Петкова – Стойнова, известна с ръчната изработка на многодетайлни и пищни сценични дрехи. Едно от най-популярните заглавия в световната опера - „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, с която Държавна опера – Бургас дава старт на сезона си, е само леко загатване за предстоящото в програмата. Следват пищния балет по Прокофиев „Пепеляшка“, който напълни Летния театър по време на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“; най-известната опера на Верди – „Набуко“, отново със звезден кастинг, но и с международно участие; изключително атрактивната постановка на „Самсон и Далила“ на Сен-Санс – опера, изпълнявана едва броени пъти в България до момента, и която бургаската публика видя на премиера това лято; както и трибюта на „Queen“ „Шоуто продължава“ с вокал Теодор Койчинов.

Доктор Нона Кръстникова е една от най-изявените млади оперни певици у нас. Неин вокален педагог от самото начало на музикалния й път е проф. Мила Дюлгерова. Участвала е в редица майсторски класове, като тези на Анна Томова – Синтова, Райна Кабаиванска и една от най-известните световни оперни прими – Кири Те Канава. Лауреат е на няколко конкурса – за млади оперни певци „Борис Христов“, „Mirabent I Magrans“, конкурси в Испания, Италия и др., спечелила е стипендии на Райна Кабаиванска, Фондация „Шолти“ – Великобритания, KUG – Австрия и др. Част е от организационния екип на фестивал за камерна музика „Аджитато“. На публиката е позната с дуото си „Колаж“, в което заедно с пианистката Мария Русева изпълняват камерна музика. За зрителите в Бургас тя е Мими, Микаела, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ и дона Елвира в „Дон Жуан“, Флория Тоска, а сега е и самата мадам Бътерфлай. 

Тенорът Даниел Дамянов изпълнява централния теноров репертоар на Софийска опера и балет. Бургаската сцена има щастието той също да бъде неин щатен изпълнител. Чест гост е във всички оперни театри в България, както и много театри в Европа. Дамянов е един от любимите на режисьори и диригенти оперни артисти. Той е с безупречна вокална техника, а богатите му темброви характеристики правят изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика изключително изразителни. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално е изградило най-запомнящите се образи на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грио, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Алваро, Дон Карло, Калаф, Полионе, Форесто и други. Това лято публиката на Бургас се наслади на уникалната му трактовка на образа на Самсон, която ще имаме щастието да видим този месец отново.