http://AutoDoc.BG
различно 12 авг. 2017

Тази нощ ни очаква впечатляващ звезден спектакъл

Article image
Тази нощ – 12 срещу 13 август, ще станем свидетели на истински звезден спектакъл.

Падащите звезди са от метеорния поток Персеиди и в нашата страна ще могат да се наблюдават след 2:00 ч. Явлението ще продължи до 24 август, но тази вечер е неговия пик, като на час ще могат да се видят около 150-200 падащи светлинки. За съжаление максимумът на метеоритния дъжд за България ще се пада през деня - от 16:00 до 18:30 часа. 

Астрономите съветват да се наслаждаваме на звездния дъжд високо в планините, в полето или в покрайнините на някое селце, далече от ярките градски светлини. 
Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите летни нощи.

Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август.  Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката, от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей. Периодът на въртене на тази комета около Слънцето е 136 години. Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек.

Някои вярват, че ако си пожелаеш нещо, когато видиш падаща звезда, желанието непременно ще се сбъдне. Дори да сте скептични към тази теория, нищо не пречи да пробвате, нали?