култура 03 юли 2017 2017-07-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzlCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5445653e1dd48d0186ab1cc0cc5e562b2310df57/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28237.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Самсон и Далила" откриват Бургаските музикални празници "Емил Чакъров"

Премиерният спектакъл "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс ще постави началото на тазгодишното издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров".

Това разкриха заместник-кметът Йорданка Ананиева, директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев и Димитър Маджаров, директор на ОП "Летен театър, фестивали и концерти".

Представлението ще се състои утре – 4 юли, от 21:00 ч. на сцената на Летния театър. 

Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на "Самсон и Далила" - третата опера на Сен-Санс. Той избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила.

Заглавието не е поставяно пред бургаска публика досега. В ролите зрителите ще видят солистите Андреана Николова /гост/, Даниел Дамянов, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Бургас. Режисьор на постановката е самият Александър Текелиев. Диригент е Иван Кожухаров, а сценографията и костюмите са на Каталин Арборе от Румъния.

Интересното в подготовката на бургаската постановка на "Самсон и Далила" са богатите декори и костюми. Сценографът Каталин Арборе подготвя три костюма за Далила, които солистката Андреана Николова сменя по време на представлението. Всеки един от костюмите е шит буквално върху певицата - не е използван манекен, а съединяването на платовете е извършвано, като тъканите са полагани върху тялото й. Така Арборе получава абсолютно точни костюми, предназначени единствено за Николова.

Освен "Самсон и Далила" още 3 премиери ще бъдат поставени на сцената на Летния театър. Това са операта от Доницети "Лучия ди Ламермур" на 21 юли и "Queen - Шоуто продължава" на 8 август, които са копродукции на Бургаската опера и операта в Стара Загора,  и оперетата на Йохан Щраус - син "Виенска кръв", с която на 5 септември ще бъде закрит фестивала на класическата музика в Бургас.

"Всяка следваща година интересът кум Бургаски музикални празници се увеличава и всяка постановка в Летния театър се играе пред пълни трибуни. Имахме многократни запитвания от хората за по-късни автобуси на градския транспорт, в дните когато има спектакъл, с които се съобразихме. Така че, хората, които искат да посетят постановките, могат да бъдат спокойни.", заяви заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Един по-специален спектакъл се откроява в програмата на юбилейното издание на музикални празници "Емил Чакъров". Това концерт - трибютът в памет на големия композитор и диригент Вили Казасян - "С музиката на Вили" на 29 август. В него зрителите ще видят Хилда Казасян, Васил Петров и Борислав Йоцов.

"В тазгодишното издание на Бургаски музикални празници ще видим двама от най-именитите в момента тенори - Камен Чанев в операта на Джузепе Верди "АИДА" на 18 юли и Бойко Цветанов в операта на Пучини "Турандот" на 11 август.", добави директорът на операта в Бургас Александър Текелиев.

Бургазлии ще видят общо 12 заглавия на сцената на Летния театър. Цените на билетите започват от 10 лв. и могат да се закупят на касата на Държавна опера Бургас, лятна каса "Часовника" /в градинката пред х-л "България"/ и на касата на Летния театър непосредствено преди спектаклите.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...