култура 14 юни 2017

Ренета Инджова представя в Бургас книгата си

Article image
Първата и единствена засега жена министър-председател на България пристига в Бургас, за да представи книгата си „Philadelphia Regalit Корени и цвят“.
 
Срещата й с морската публика ще се състои на 19 юни, от 18:00 ч. в зала „Георги Баев” на Морското казино.
 
 „В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“,  казва самият автор.
 
Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на град Филаделфия, на чиято почва Цветето - герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет. 
 
Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.
 
Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ ...се роди хрониката на моя род”.
 
Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“, подчертават от издателска къща”Кибеа”. 
 
Снимки: издателска къща „Кибеа”