култура 07 юни 2017

Потомка на Чинтулов и Доброплодни представя любовна лирика в Бургас

Article image
Илеана Стоянова ще представи в Бургас книгата си с любовна лирика „Лятото на астрите”. 

Тя е наследник на знатните възрожденски родове на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни. 

Премиерата на стихосбирката ще се състои тази вечер - 7 юни, от 18:00 ч. в Дом на писателя, намиращ се ул. "Вола" №1.

Редактор на изданието е поетът Георги Константинов, който преди години, след смъртта на Петя Дубарова (тогава главен редактор на сп. "Родна реч"), прави и невъзможното да събере и издаде първата книжка със стихове на Петя Дубарова "Аз и морето".

Стиховете на Илеана Стоянова са публикувани многократно в сп. "Пламък", сп. "Орфей", сп. "Везни";  сп. "Страница"; сп. "Понеделник";  сп. "Български писмена"; в. "Литературен вестник"; в. "Труд"; в. "Преса"; в. "Словото днес" и други издания. Превеждани са на френски, сръбски и македонски. Тя е автор на девет публикувани стихосбирки. Нейни творби са включени и в двутомната библиофилска антология "Български поетеси. Избрано" (1997, под съставителството на Блага Димитрова), както и в двуезичното (българо-френско) литературно списание "Български писмена".

При съставянето на книгата със събрана любовна лирика "Лятото на астрите" ( ИК "Знаци") авторката споделя, че е била вдъхновена от музиката и историята на Мелоди Гардот. Изпълнения на американската джаз и блус певица ще звучат и по време на представянето.