ориентири 01 юни 2017

Над 200 пеликана си намериха "квартира" край Бургас

Article image
Десетки къдроглави и розови пеликани се настаниха на платформите, изградени в Атанасовското езеро край Бургас.

В момента в южната част на лагуната има над 200 птици от този вид, които почти през целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Те навярно са били привлечени от двата изкуствени пеликана, който „кацнаха” преди време върху съоръженията.

„Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, е навлязла доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към езерата Вая и Мандра, където се хранят.”, обясниха експерти от Българска фондация биоразнообразие (БФБ), които в края на миналата година монтираха платформите. Съоръженията бяха поставени като част от проекта „Солта на живота”.

Наред с това природозащитниците решиха да сложат видеокамери в района. Техниката дава възможност в реално време да се следи какво се случва край езерото, колко птици кацат на платформите и какво правят там.

„В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа дойдоха добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите. Интересното е, че 80 % от времето им минава в „оправяне на тоалета”. След къдроглавите пеликани, розовите също се престрашиха да се качат на дървените платформи и дори в определени моменти ги изместиха почти изцяло. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия „квартал“., обясняват от БФБ.

Все още екипът има технически затруднения с прякото излъчване на камерата онлайн, но се записват кратки клипчета, които се публикуват в обновения сайт http://saltoflife.biodiversity.bg и във Фейсбук страницата „Солта на живота”.