култура 10 дек. 2016 2016-12-10 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3NyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--516aac49dc86c155ca13738a8eb915991ce5ca51/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2501.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На една сцена в Бургас ще се случат страшно смешни и поучителни работи...

Един великан, не много добър, един цар и логично царска дъщеря, претендент за ръката и за сърцето й, битки, чест, вяра, страх и смелост, смях и ...и какво ли още не ще можете да видите в новата пиеса на Александър Урумов, чиято премиера в Бургас ще се състои тази неделя. 

Връхлетяхме автора, приведохме го в безпомощно състояние с канонада от безумни въпроси, а той горкият кротко и търпеливо отговори на всеки един от тях. Представяме ви дружеската беседа, която се получи.

Авторе, научаваме се, че на 11 декемврий, ще поставиш в Бургас пиеса. Първом ще кажеш ли на почитаемото гражданство и селячество в нашия град как се нарича твоята пиеса?

А.У - Почитаемий рапортьоре, приемете отличните ни към Вас почитания относно Вашата потресающа осведоменост и прочее. Иска ли питане, о, любезний, че на почтените граждани на Бургас ще бъдат явени „великански“ подробности, но изпървом името на таз сензационна драма, наречена „Да убиеш великан“. Ето, откри ви се заглавието, и никак не се свършва с това, но с това се отпочва. 

Това гражданско позорище в едно действие ли е или в две? Какъв е жанрът на представлението?

А.У-Туй е юнашка пиеса в едно решително действие, сиреч, юнаците хич не си губят времето, а жадни за подвизи са те. Жанрът – таз французка дума сякаш най- я недолюбваме – е драматичен, с преобладающа комичност и сегиз-тогиз лек трагизъм, който фърля почитаемата публика в още по-разтърсващ смях. Сеир голям, и прочее.

Авторе, а защо заглавието е толкоз кръвожадно?  Хората от чисто любопитство ще се питат кой е онзи човек или звяр, който ще се осмели да убие великан. Не се смей, дори Михаил Горбачов преди години попитал първия президент Буш...”Кой уби лора Палмър”...Затова, Авторе и аз да те питам същото. Кажи си, какво е това убийство, кой е убиецът и коя е жертвата?

А.У. - Разумява се, почтений хроникьоре, че Вашето почтено занятие изисква да любопитствувате до припадък, тъй щото да знаете туй-онуй преди конкуренцията. Вий се стремите да изявите едно-друго, а пък ний бихме желали да скътаме нарочно за почитаемата публика повече от туй, що дойде да види с очите си и да лицезре какво е това да се гътне един великан насред Бургас, в Христолюбивата църква „Благовестие“ с достопочтения пастор Живко Тончев начело. А като се спомена и църква „Благовестие“, нейната добра репутация изисква да се спомене и библейската връзка между пиесата и любезните ни домакини. Но що е най-важното, то ще се види на място – 18.00 часа в неделя, 11 декемврий. 

Добре, приемаме, че възпитанието ти не позволява да отправяш призиви да се убие присмехулник и затова си избрал великан... ще ни кажеш ли нещо за актьорите, които ще ни представят тази история?

А.У.  - Млади юнаци с накривени калпаци, а пък един от тия двама в тая драма – юнак напет и смел – да стане иска царски зет. Дали ще е приет? Очаква се ответ. Историята е библейска, юнаците са наши, местни, от нищо се не плашат, очаква ги известност. 

Валери Георгиев като юнака Аминадав и Любомир Кръстев като юнака Авивид. Ще видите лично, що имам предвид.

В колко градове и села от Отечеството любезно нашите съотечественици вече видяха пиесата?

А.У. - Най-изпървом в Бургас се представя пиесата, освен в столичния град, гдето гражданството вече се радва повсеместно и от уста на уста разнася що е чудо това „Да убиеш великан“. Прочее, разумява се, че доблестният български народ из цялото ни Отечество – две мнения няма! - ожида да му се открие и на него тази драма. Ще му бъде явена поетапно и прочее, с Божията помощ. 

Авторе, колко време ти отне, за да напишеш своята пиеса? И да те питам, докато я пишеше, представяше ли си кои актьори ще я играят?

А.У - О, почтений рапортьоре, печално знание ни споходи от тоз Ваший въпрос, тъй щото дойдохме в съзнание относно дълбоката ни разсеяност хронологическа. Неглиже сме били за секакви параметри темпорални – демек, с точен ответ не разполагаме. Но бихме се наели да изтъкнем като факт, че не ни отне твърде много време и я свършихме таз работа за има-няма едно лето Господне, по памет человеческа. 

Каква е поуката от пиесата?

А.У - Каква е поуката, драгий, единствено почитаемата публика би дала отговор окончателен. Но нека тоз ответ ти дам – че с вяра във Бога няма „не знам“ и няма „не мога“. Да клъцнеш великанский врат на Голиат не ти е нужен страшен вид, а само вяра на Давид.

Последно...откъде могат да си купят билети бургаските театрали за това представление?

А.У. - Секи театрал може да се сдобие с ценната книга на самото местопрестъпление – ул. „Сливница“ 36 до 18.00 ч тази неделя - и да се фърли юнашки в превратностите драматически и поуките библейски. 

Ще ме прощаваш, но предният въпрос всъщност беше предпоследен. А сега наистина последно...Близо сме до Рождество Христово, затова ще те попитам...какво ще пожелаеш на малките, големите и още по-големите бургазлии?

А.У. - Когато изглежда, че няма надежда съвсем, то нека спомняме за Витлеем. Дори и мъдреците питат къде е малкият Спасител – и цели нощи, без да спят, вървят – та да го зърнат и да Му се поклонят! Спасение и благодат на всеки в тоз обичан град – познат и непознат!    

Авторе, бъди благословен.

А.У - Трижди благословен вий, Вашите домашни и Вашите читатели бъдете, в светлото и победоносно име Христово!

и тук някъде е време за финалните надписи

в интервюто взеха участие 

Александър Урумов, автор, писател, драматург, баща, приятел, уважаван член на обществото

Красимир Калудов ...хм задаващият въпросите

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...