различно 10 дек. 2016 2016-12-10 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGNyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--69127e5852c696f7cc99454e9378da66618e6b71/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2498.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Когато коленните стави на прогнозата за времето скърцат

Скръъъъъцсссс....скръъъцссс...скръъъъцссс

С тези странни звуци започва утрото ми на синоптик на свободна практика. Дори за прокола съм длъжен да добавя, че действието се развива около изгрев слънце, а източникът на скърцането е лявата колянна става и може би дясната. 

Я, по-бързо...скръц...скръц...скръц...

Уффф, чува се на километри как скърцат ставите ми. А би трябвало край брега на морето да се чуват вълните и птиците...пък то издуханите стави на някакъв псевдо синоптик скърцат.

Затуй пускам си едно парчена Linkin Park и забравям за отвратителното скръц, скръц, скръц.

За днес синоптичките със стройни снаги, дълги крака, висок ток и ослепително металокерамични усмивки обещават макскимални температури от 12 градуса. Ама, в ранното утро около изгрева е 2 градуса над нулата. Аз нищо не ви обещавам. Вярно е, че краката ми са дълги, ама усмивката ми не бива, а снагата ми носи всички белези на половинвековно издухване.

Няма вятър, няма дъжд, пък нивото на влажност е приемливо  дори и за гневен собственик на обострен ревматизъм.

Затуй ...бягане край морето и скръц, скръц, скръц.
щрак
Или щрак, щрак, щрак, защото е пълно с ловци на мигове ,които снимат с видеокамери, с фотоапарати и с телефони раждането на деня.

Мдааа...след малко съботният ден ще се роди и какво ще бъде първото, което ще види. Едногърб сивокос и потен камил, който скърца на брега на морето и си мърмори под нос.

А аз, едногърбият камил, какво виждам? 
 Виждам ето това....

Виждам небесни автографи. Може да е небесният автограф на Бог. Красиво е. Толкова е красиво, че дори скърцането на коленете ми спря. Стига лъжи и измами. 

Спря, защото и аз спрях да бягам, ама не заради красотата на изгрева, а защото се изморих.

Щрак, щрак, щрак и аз снимам.
автографът на Бог
Красиво е.

Нека е хубав денят ви. И знаете ли...да видите на телевизонния екран красива синоптичка е наистина нещо хубаво. Но пък да видите с очите си изгрева, е по-хубаво. Вярвайте ми.

Нека е хубав денят ви 

P.S филолозите отричат съществуването на едногърбия сивокос камил и смятат, че той би трябвало да е едногърба сивокоса камила, демек в женски род, ама аз съм в мъжки род по дяволите

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...